Gefionspringvandet

Gefionspringvandet

Churchillparken, Kbh

1263 København K

Foto: Wonderful Copenhagen

Gefionspringvandet

Gefionspringvandet er et værk af den danske billedhugger Anders Bundgaard fra 1908, placeret for enden af Amaliegade over for Kastellet. Det er forbundet med Langelinie via Gefionbroen.

I anledningen af Carlsbergs 50 års-jubilæum i 1897, betalte Carlsbergfondet sammen med Københavns Kommunes Kunstfond Bundgaard for værket. Det var oprindeligt tænkt, at springvandet skulle placeres centralt i byen - på Rådhuspladsen. I stedet blev det besluttet, at det skulle stå på et sted nær Øresund, hvor det endnu står i dag.

 

Spild af vand
Martin Nyrop, der havde tegnet det nye rådhus, fik som erstatning springvandet med tyren, der kæmper mod dragen - ovenikøbet ankom tyr og drage først ca 25 år senere. I august 1999 afbrød kommunen vandforsyningen til springvandet, da man kunne konstatere, at der dagligt blev løb 15-50 m3 vand ud af det. Fra april 2003 frem til august 2004 arbejdede en entreprenør på at foretage renovering af springvandet med henblik på at stoppe lækagen. Den 7. september fejrede man genåbningen af springvandet og lod daværende bygge- og teknikborgmester Søren Pind stå for den officielle indvielse. I forbindelse med restaureringen, er der desuden sket en modernisering af anlægget, så det bl.a. er oplyst og kan sende fejl-alarmer via sms til kommunens driftsafdeling.

Oksen pløjer Sverige Springvandet illustrerer et sagn fra oldtiden om gudinden Gefion, som af den svenske Kong Gylfe blev tilbudt så meget land, som hun kunne ompløje med fire oksers hjælp på én dag og én nat. Hun omskabte sine fire sønner til jættestærke okser og lod dem pløje så dybt, at de løftede landet og trak det ud i havet, hvor det dannede Sjælland. Det efterlod et stort hul i Sverige - søen Vänern, der i omrids kan minde noget om Sjællands kystlinie. Det officielle navn for dette imponerende springvand er 'Gefion, der med sine øksne pløjer Sjælland ud af Sverige'.

Hoteller i nærheden af Gefionspringvandet

 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  1,34 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  2,73 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  2,88 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  2,9 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel

  7,33 km

  Park Globetrotter Copenhagen Airport - SDH Partner Hotel præsenterer en behagelig overnatningsmulighed for både forretningsrejsende og fritidsrejsende, beliggende i nærheden af Københavns Lufthavn og Amager Strand. Oplev moderne faciliteter, imødekommende service og nem adgang til offentlig transport, blot få minutters gang fra hotellet.

  Læs mere : Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel
 • Skovshoved Hotel

  7,83 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • Taastrup Park Hotel

  19 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel
 • Skjalm Hvide Hotel

  31,3 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  31,95 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Marienlyst Strandhotel

  39,67 km

  Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

  Læs mere : Marienlyst Strandhotel