Geopark: Gråsten Nor

Geopark: Gråsten Nor

Gråsten Nor

Drejet

5970 Ærøskøbing

Foto: Ulla Friborg

Tag en gåtur ved Grasten Nor på Ærø

Introduktion

Gråsten Nor ligger på den sydlige side af Ærø. Sammen med engene Skovsøen og Nørreholm udgør den Fynsområdets største engareal.

Gråsten Nor var oprindeligt et stort lavvandet havområde, der delte Ærø i to dele med en skrøbelig forbindelse langs havet på sydsiden og med færger mellem Kragnæs og Grønnæs. I 1856 blev diget fra Kragnæs til Grønnæs anlagt og det store engareal blev drænet.

I dag ligger Gråsten Nor en til to meter under havets overflade. Da diget blev anlagt, blev vandet ledt ind i en udgravet kanal med diger langs den nordlige kant af vigen. I dag ledes vandet hovedsageligt fra Skovsøen og vigen langs skyttegrave og grøfter til landprielen, der løber centralt nord-syd i vigen.

Pumping sikrer, at der ikke er stillestående vand under normale forhold i Gråsten Nor. Det betyder, at hele arealet kan bruges til dyrkning og høproduktion.

Habitatbeskrivelse

Den dominerende naturtype er permanent græs på ferskvand og strandeng. Midt i vigen ligger en velvokset løvskov, Norskoven. Langs hovedvejen mod syd er der plantet et bredt bånd kaldet Drejskoven. Vekslingen mellem dyrkning om sommeren og oversvømmelse om vinteren og foråret skaber gode vækstbetingelser for mange sjældne planter. F.eks. blomstrer 20-25.000 fredede bredbladede mossorkideer (Dactylorhiza majalis ssp. Majalis) der i forsommeren. Du vil også finde en lille bestand af den truede klitgentian (Gentianella uliginosa). Derudover har du ragged-robin (Lychnis flos-cuculi), mindre høgebid (Leontodon saxatilis), rød bartsia (Odontites vulgaris) og øjentrøst (Euphrasia sp.).

På strandengene kan du finde pilegræs ved havet (Triglochin maritima), havrus (Juncus maritimus), saltsandspore (Spergularia salina) og almindelig saltmarskgræs (Puccinellia maritima). Samlet set gør vækstbetingelserne og udvælgelsen af ​​planter området til et meget unikt sted specielt for botanikere.

Nogle gange kan du høre den meget sjældne Corn Crake (Crex crex). Ynglefuglene omfatter nordvibe (Vanellus vanellus) og den ret sjældne europæiske stensnak (Saxicola rubicola). I trækperioden raster her flere gæs og grønsløjfe (Numenius arquata) samt eurasiersnubbe (Numenius phaeopus).

Værdi

Gråsten Nor har en meget høj værdi, især fordi den er levested for sjældne planter, herunder den meget store bestand af bredbladede mossorkideer (Dactylorhiza majalis ssp. Majalis) og tilstedeværelsen af ​​den yderst sjældne klitgentian (Gentianella uliginosa). .

Beskyttelse og lovgivning

Gråsten Nor er nationalt beskyttet af Naturbeskyttelseslovgivningen §3, der har til formål at beskytte strandengene og strandengene. Tilstedeværelsen af ​​bredbladet marshort (Dactylorhiza majalis ssp. majalis) er også beskyttet.

Området er desuden en del af Natura 2000 område 127, habitatområde H111, Sydfynske Øhav og Fuglereservat F71.

Offentlig adgang

Stierne i Gråsten Nor er en del af projektet Sport i Landskabet. Ruten er 8 km lang og tager de besøgende gennem det meste af vigen. Stien kan tilgås fra parkeringspladsen ved Drejet og ved Ærø Flyveplads. Brochurer med info om områdets flora og fauna er placeret på parkeringspladsen ved Drejet. På digerne på hver side af vigen har du også rig mulighed for at få udsigt til vandet, og fra digets nordlige del kan du også se ud over vigen.

Hoteller i nærheden af Geopark: Gråsten Nor

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  27,47 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Hotel 6400

  41,18 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  42,88 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Brobyværk Kro

  42,9 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Benniksgaard Hotel

  57,77 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  58,06 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  63,66 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  66,29 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Munkebo Kro

  66,66 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  66,81 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel