Geopark: Gudmefyrstens hal og Lundeborg

Geopark: Gudmefyrstens hal og Lundeborg

5884 Gudme

Foto: Knud Mortensen

Lundeborg-Havn_Knud-Mortensen

I landsbyen Gudme er der spor af to store sale af omtrent samme størrelse, der er blevet fortolket som Gudme Prinsens Sal og hans Gudesal. Begge sale fra jernalderen er i dag markeret med betonsøjler, hvis dimensioner giver en idé om, hvor store disse sale var. I sin storhedstid havde Gudme 50 gårde, og de var generelt større, end dem vi kender fra tilstødende områder.

Men Gudme var mere end en stor by. I samme periode lå et stort handelssted ved Storebælts kyst lige nord for Lundeborg, som nu er en hyggelig lille kystby. Gennem en periode på 500 år mødtes købmænd og især håndværkere hver sommer for at handle, fremstille nye varer og samtidig få repareret de skibe, de var ankommet i. På handelsstedet blev der fremstillet kamme, glas- og ravperler og smykker blev støbt i ædle metaller som bronze, sølv og guld. Artefakter vidner om handel med Romerriget.

Handelsstedet ved Lundeborg var utvivlsomt beskyttet af fyrsterne af Gudme og må bestemt have bidraget til at konsolidere fyrstedømmets magt og rigdom. Rigdommen ses også i områdets betydelige ofringer, hvilket et stort guldfund halvvejs mellem Gudme og Lundeborg vidner om. Fundet blev gjort i 1833 og er det næststørste guldfund i Danmark. Den bestod af omkring fem kilo guld i form af forskellige ringe (armbånd, halskæder, fingerringe), guldbarrer, romerske guldmønter og diverse guld-"rester".)

Guder og ofringerne til dem må have spillet en enorm rolle i jernalderfolkets liv, og det ses også i de stednavne, der har overlevet indtil i dag: Gudme (gudernes hjem), Gudbjerg (gudernes bjerg), Galdbjerg (offerbjerget) og Albjerg (helligdomsbjerget).

Gudmes storhed fremhæves også af, at den største gravplads i Sydskandinavien, kaldet Møllegårdsmarken, ligger placeret netop halvvejs mellem Gudme og Lundeborg. De omkring 2.500 ligbrændingsgrave fra begyndelsen af ​glansdagene i ​Gudme spreder sig ud fra en ældre høj fra bronzealderen. Gravpladserne er bemærkelsesværdige ved, at selve gravene ikke er særligt velhavende på trods af gravpladsens størrelse og områdets åbenlyse rigdom.

De mange skatte af guld og sølv fra Gudme-egnen kan du se her og i Oldtidsudstillingen på Nationalmuseet i København.

Hoteller i nærheden af Geopark: Gudmefyrstens hal og Lundeborg

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    28,58 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Brobyværk Kro

    30,01 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Knudsens Gaard

    32,78 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Tornøes Hotel

    33,67 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Munkebo Kro

    35,71 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Frederik VI's Hotel

    41,84 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    56,49 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    60,45 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
  • Hotel 6400

    63,42 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    64,73 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel