Geopark: Havsmarken og Skt. Alberts Kirke

Geopark: Havsmarken og Skt. Alberts Kirke

5970 Ærøskøbing

Foto: Lea Storm

Skt. Alberts Kirke

Foto: Nermin Hasic

Arkæologiske fund fra Havsmarken

2020 blev der foretaget arkæologiske undersøgelser på Havsmarken, som har givet ny viden om, hvad der er foregået på den store handelsplads. Pladsen dækkede 150 meter langs stranden og næsten 300 meter inde i landet. Mange islamiske og karolingiske mønter er fundet ved hjælp af metaldetektorer, og de fortæller en historie om, at handelsaktivitet fandt sted her fra omkring 750 til et sted i midten af ​​900-tallet. Der blev handlet med tekstiler og smykker, og der blev arbejdet med metalhåndværk på handelspladsen.

Undersøgelserne viser ingen sikre tegn på hverken fast bebyggelse, regulære arbejdshytter eller handelsparceller. En samling af markante ovale anlæg, som blev bemærket ved opmålingen med magnetometer, viste sig ikke at være arbejdshytter, men derimod store og stenfyldte ildgruber, der formentlig har haft en funktion for et varmt håndværk af en slags. Ildgruberne er fundet i et område med en særlig koncentration af jernnagler og sølvstykker.

 

Alt tekst

Nagler, våben, klæbersten, smykker, mønter og vægtlodder fra undersøgelsen i 2020. Fundene vidner om, at der på lokaliteten ikke alene er foregået en betydelig østersøhandel, men at også grovsmedens og skibsbyggerens håndværk spillede en markant rolle.

Undersøgelserne antyder således at Havsmarken var et regulært strandmarked, der dog særligt i 800/900-tallet antog et så betydeligt omfang, at det var i en klasse for sig selv. Der er nok ikke tale om en egentlig tidlig by, men man kan forestille sig, at der har været betydelig aktivitet i store dele af sommerhalvåret, hvor håndværk og handel kunne foregå under åben himmel eller fra lette konstruktioner/boder.

Læs mere om udgravningen på Odense Bys Museers hjemmeside.

Omkring 500 m syd for handelspladsen, i den nordligste ende af de imponerende kystklinter ved Vejsnæs Nakke, ligger et befæstet område med vold og voldgrav samt resterne af Sankt Alberts Kirke og kirkegård. Befæstningen er opført omkring år 700 og har sandsynligvis været i brug til omkring år 1300. Befæstningen og handelspladsen er med andre ord nærmest samtidige og formodentlig tæt forbundet. Kirken blev dog først bygget i middelalderen. Kirken var aktivt i brug indtil reformationen omkring 1530. Derefter blev den revet ned, og materialerne blev genbrugt til at bygge Rise Kirke.

Hoteller i nærheden af Geopark: Havsmarken og Skt. Alberts Kirke

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    30,67 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Hotel 6400

    40,81 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    42,53 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Brobyværk Kro

    46,36 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Benniksgaard Hotel

    57,05 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel
  • Hotel Knudsens Gaard

    61,87 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Frederik VI's Hotel

    67,28 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    67,3 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
  • Bov Kro

    68,57 km

    Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

    Læs mere : Bov Kro
  • Munkebo Kro

    70,62 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro