Geopark: Skovene på Nordlangeland

Geopark: Skovene på Nordlangeland

Vester/Øster Stigtehave

Houvej

5953 Tranekær

Foto: Jesper Ansbæk

Vestre Stigtehave er en frodig skov der indbyder til oplevelser for hele familien

Foto: Jesper Ansbæk

Vestre Stigtehave er kendt for sine bøgetræer

Foto: VisitLangeland

Bålplads i Vestre Stigtehave - god mulighed for børnevenlige aktiviteter på Langeland

Introduktion

Skovområdet er statsejet og omfatter fem skove: Østre Stigtehave, Vestre Stigtehave, Vestervænge, ​​Bræmlevænge og Mørkholm Skov på i alt 3,90 km2.

Habitatbeskrivelse

Alle skovene i området er et besøg værd. De har hver deres egenskaber og tilsammen udgør de Langelands største skovområde. Mange eventyr venter den opmærksomme skovgæst, især i Vestre Stigtehave. Skovkanten på den vestlige side er fredet og træer må ikke fældes eller fjernes. Således finder du store gamle træer og stammer og masser af dødt ved med stor biodiversitet. Området har mange bøge- og egetræer, der er meget ældre end 100 år.

I den østlige del af Vestre Stigtehave findes et lille skovhistorisk museum kaldet Hollænderhuset. Her lå et af de første små mejerier, der dengang blev kaldt et hollænderi. Syd for denne historiske bygning er der anlagt en lille træhave, hvor forskellige typer træer i skoven er repræsenteret. I strækningen fra Hollænderhuset ud til kysten mod vest er der højdedrag og furer på skovbunden fra den meget tidlige udnyttelse af jorden til landbrug. De dateres tilbage til 3.000 fvt. Mod syd rummer skovkanten en meget velbevaret skovreservatsmur fra begyndelsen af ​​1800-tallet.

Udgangspunktet for hele områdets kulturmiljø og kulturhistorie er havnen i Lohals. Her står et savværk, der var ved at blive forsynet med tømmer fra de lokale skove. I havnen var der masser af aktivitet med færger, der sejlede til Sjælland og forbindelser til København med mange feriegæster og godstransport til og fra Langeland. Der er stadig mange fredede ejendomme i Lohals fra dengang, blandt andet bemærkelsesværdige bygninger, der var badehoteller i begyndelsen af ​​1900-tallet.

Lige syd og nord for Lohals finder du to velbevarede og historisk interessante herregårde, Charlottenlund på nordsiden og Stensgaard på sydsiden med deres skove og landbrugsjord.

Sort egern

I 2012 blev 27 sorte egern (Sciurus vulgaris) sat ud i skovene omkring Lohals for at beskytte netop denne type egern. Det sorte egern er en type egern, der immigrerede fra Sydeuropa efter istiderne, hvorimod det røde, genetisk dominerende egern blev importeret langt senere. I 2020 skønnes dyrebestanden i skovene omkring Lohals at være 60-70.

Udsætningen af ​​det sorte egern er sket gennem et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Naturhistoriske Museum, Danmarks Miljøundersøgelser og Naturstyrelsen Fyn.

Egern bidrager til at øge biodiversiteten i skovene. De er en såkaldt nøgleart, der ved sin tilstedeværelse har en positiv indflydelse på mange andre arter.

Værdi

Hele området har høj værdi, idet det både landskabsmæssigt og biologimæssigt er et område med relativt høj beskyttelsesstatus. I et naturperspektiv har den en relativt høj grad af biodiversitet i dele af skovområdet samt langs kysten, hvor biotoper optræder mange steder i brydningszonen. I et kulturhistorisk perspektiv er det baseret på de relativt få ændringer i udnyttelsen af ​​jorden gennem det sidste århundrede.

Beskyttelse og lovgivning

Inden for ovennævnte skove er der flere typer af beskyttet natur (naturbeskyttelseslovens § 3) som moser, vandhuller, strandenge, overdrev mv., og der er strandbeskyttelse (naturbeskyttelsesloven § 15) vedr. de yderste 300 m af den vestlige del af Vester Prisskov og Vester Stigtehave.

Sammen med Bræmlevænge og Mørkholm skove blev Østre og Vestre Stigtehave udpeget og internationalt beskyttet af Natura 2000 255, Habitatområde H264 i 2019. Udpegningen er vigtig på grund af tilstedeværelsen af ​​vestlig barbastella (Barbastella barbastellus) og de gamle skovtyper.

Offentlig adgang

Offentligheden har adgang til hele området ad veje og stier og langs kysten. Der er en række parkeringsmuligheder samt en brochure, der beskriver stierne gennem skoven. Mange steder er der etableret sheltere til primitive overnatninger.

Hoteller i nærheden af Geopark: Skovene på Nordlangeland

 • Tornøes Hotel

  38,52 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  41,93 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Munkebo Kro

  42,51 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  43,26 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Brobyværk Kro

  43,58 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  48,99 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Frederik VI's Hotel

  52,87 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  68,64 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Falster

  72,98 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Hotel 6400

  75,74 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400