Geopark: Svendborg

Geopark: Svendborg

5700 Svendborg

Foto: Kund Mortensen

Svendborg-Havn_Kund-Mortensen

Bugten i Svendborgsund udgjorde en næsten perfekt beskyttet naturhavn og var samtidig det mest oplagte overfartssted mellem Fyn og Tåsinge. Byen betragtes af mange som øhavets hovedstad på grund af dens størrelse og administrative, uddannelsesmæssige og kommercielle funktioner for hele området. Skibsbyggeri, skibsfart og handel har altid spillet en stor rolle i Svendborg, og havnen blev i 2008 udnævnt til en af ​​de bedst bevarede danske erhvervshavne.

Ligesom Faaborg havde Svendborg sin "fødselsattest" i 1229, men udgravninger tyder på, at grundlæggelsen af ​​byen skete nogle årtier tidligere. I århundreder var byen indespærret inden for voldene, og byens en-etagers bygninger var næsten alle koncentreret langs de to hovedgader, Møllergade og Gerritsgade. I dag er næsten alle etplansbygninger væk, men Svendborgs middelalderstruktur med pladser og smalle gader er velbevaret.

I løbet af de første mange århundreder voksede eller faldt befolkningen i opgangstider eller perioder med krig eller sygdom, men antallet af indbyggere oversteg sjældent 1500. Ligesom nabobyerne havde Svendborg en hurtig vækst i 1800-tallet, hvor befolkningen voksede fra omkring 1700 til 11500 - men i modsætning til de øvrige byer ved skærgården fortsatte Svendborg med at vokse og havde 27.068 indbyggere i år 2020.

Havnen

Havnen rummer i dag både maritime og andre erhverv, fritidssejlere og kulturliv og udgør en hjørnesten i den lokale identitet. Udviklingen af Svendborg Havn fandt primært sted i sidste fjerdedel af 1800-tallet. Før den tid var købstadens havn begrænset til en lille brolagt plads for enden af Brogade, og rundt i bugten lå en håndfuld private ”købmandshavne”.

Havnepladsen har en række fine bygninger, pakhuse, hoteller og en havnemesterbolig fra perioden 1830-1876. Syd for Havnepladsen finder man den fredede Baagøe & Ribers købmandsgård med gamle kornpakhuse og tømmerlader, færgelejet til den nedlagte Vindebyoverfart og yderst den runde lystbådehavn fra 1935.

Samtidig med jernbanens ankomst til Svendborg i 1876 åbnede første afsnit af en moderne havn, Jessens Mole, med dampskibskaj, toldbod, agent- og mæglerkontorer og anden maritim service. I 1893 åbnede næste afsnit, Nordre Kaj, med bl.a. kulpladser, og i 1901 sidste afsnit, Østre Kaj, med nye korn- og foderstofpakhuse.

Bag de nye bolværker indvandt man store arealer nyt land, og i perioden 1876-1970 placerede byens industrivirksomheder sig her - tæt på skibe og jernbane. Siden 1970 har industrien været under afvikling på havnen. Den erstattes af kontorer, eksklusivt lejlighedsbyggeri og i 2023 vil også et nyt campus stå klar til 1.000 søfartsstuderende.

Mellem Havnepladsen og Jessens Mole fører en bro fra 1920 over til Frederiksøen. Øen var oprindelig en sandbanke, der i løbet af 1800-tallet blev befæstet og med tiden opfyldt til en større, menneskeskabt ø med værfter, værksteder og beddinger anlagt til at bygge og vedligeholde træ- og senere stålskibe. Det kendte og anerkendte Ring-Andersens Træskibsværft blev etableret på Frederiksøen i 1867. Virksomheden lever fortsat i bedste velgående, drevet af fjerde generation Ring-Andersen. I 1917 blev A/S Svendborg Stålskibsværft grundlagt, der med tiden blev byens største arbejdsplads. Værftet lukkede i 2001, og efter nogle år med vindmølleindustri har de forladte industribygninger fået nyt liv som eventsted og kulturelt eksperimentarium.

Frederiksøen østside er fortsat hjemsted for en række maritime virksomheder, bl.a. Svendborg Bugser og reparationsværftet Petersen & Sørensen, der råder over to flydedokke og i høj grad bidrager til at fastholde Svendborg Havn som den erhvervshavn, Kulturstyrelsen roste i 2008.

Hoteller i nærheden af Geopark: Svendborg

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    22,03 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Brobyværk Kro

    29,6 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Knudsens Gaard

    38,5 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Tornøes Hotel

    43,44 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Munkebo Kro

    44,36 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Frederik VI's Hotel

    46,31 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Hotel 6400

    54,26 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    55,69 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    58,64 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    60,82 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel