Gl. Rye Flyveplads

Foto: Destination Kystlandet

Bunker ved Gl. Rye Flyveplads

Foto: Destination Kystlandet

Bunker ved Gl. Rye Flyveplads

Foto: Destination Kystlandet

Rester af mur fra 2. Verdenskrig ved Gl. Rye Flyveplads

Oplev krigshistorie i smuk natur

Tæt ved Gudenåen og Salten Langsø ligger resterne af det, der engang var Rye Flyveplads. Flyvepladsen er i dag nedlagt, men har en interessant historie, der blandt andet trækker markante tråde til Anden Verdenskrig og Danmarks besættelse. I dag er der stadig mange spor efter krigen og efterkrigstiden i det naturskønne område omkring flyvepladsen. 

 

Fra privat lufthavn til flyveplads for Luftwaffe og flygtningelejr

Rye Flyveplads blev oprettet som privat flyveplads i 1935, men overgik hurtigt til at blive brugt af Det Danske Luftfartselskab. Det fik dog sin slutning, da Danmark blev besat den 9. april 1940. Allerede samme dag blev flyvepladsen indtaget og taget i brug af tyske tropper.

I de kommende år var området besat af den tyske hær og fik blandt andet en stor strategisk betydning i Tysklands angreb på Norge. Som krigen skred frem, fik flyvepladsen en mindre central rolle for besættelsesmagten. Mod slutningen blev nogle af de mange østtyske flygtninge, der flygtede fra den fremstormende russiske hær og begav sig mod Danmark, indkvarteret i barakker i området. Ved krigens afslutning befandt hele 238.000 tyske flygtninge sig i Danmark, og den danske regering besluttede sig for at placere dem i få lejre rundt i landet. En af disse var Rye Flyveplads, der kom til at huse 14.800 tyske flygtninge, da der var flest.

Flygtningelejren lukkede i 1948, og siden har området ligget øde hen. Flyvefeltet er i dag dækket af græs, mens resten af området er beklædt med lyng, træer og buske. I området er der mange bunkere, barakker og rester og fundamenter efter hangar, infirmeri, kanonstillinger mv.

 

De naturskønne omgivelser

Landskabet nær Gl. Rye, Gudenåen, Mossø og Salten Langsø ved naturområdet Ryhule er smukt og særligt kendetegnet ved skov, lyng, bakker, søer og enge. Faktisk er flyvepladsen blevet omtalt som verdens smukkest beliggende. Denne del af Bakkelandet byder på noget af det mest uspolerede natur i Danmark.

Når du besøger området i jagten på levn fra krigens tid, er det værd at gøre holdt ved nogle af de spændende naturperler i området.

Er du til badning, kan du besøge Blidsø eller en af de mange andre badesøer inden for kort afstand. Du kan også kombinere udflugten med en cykeltur rundt om Salten Langsø eller Mossø. På Sukkertoppen får du en af landets bedste udsigter, og for foden af Sukkertoppen ligger Klostermølle, et gammelt benediktinerkloster med vandmølle og papirfabrik, der i dag er et oplagt sted for en picnic.

Der er rigtig gode muligheder for at kombinere en udflugt til Gl. Rye Flyveplads med andre oplevelser i nærheden. Find yderligere inspiration til oplevelser i Bakkelandet på denne side. 

Hoteller i nærheden af Gl. Rye Flyveplads

 • Nørre Vissing Kro

  13,3 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Låsby Kro

  14,13 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  16,15 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Hotel Skanderborghus

  16,15 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Jørgensens Hotel

  24,05 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Kongensbro Kro

  26,96 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  27,44 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Hotel Oasia Aarhus

  34,31 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Hotel Hedegaarden

  37,55 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  39,77 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel