Hjortø

Foto: VisitSvendborg

Hjorto1

Foto: VisitSvendborg

hjorto2

Foto: VisitSvendborg

hjorto3

Øens særpræg

Man ser vand over det hele, da man aldrig er mere end nogle få hundrede meter fra vandkanten. Øen dækker et areal på 0,90 km², og består af i alt 13 boliger, der fordeler sig med fem gårde og otte huse. Hjortø er ikke bare en af de øer med færrest fastboende i Øhavet men i hele Danmark. Fem personer er fastboende på øen. De øvrige huse er dog beboet en stor del af året af fritidshusejere. Øen er bilfri og her er ingen købmand, kro eller andre forretninger. For naturelskere er øen således en helt unik oplevelse.

​​Hjortøs vestlige spids er fuglereservat, og her er adgang forbudt i perioden fra 1. marts til 15. juli. Uden for denne periode er det en fantastisk oplevelse at begive sig ud på spidsen og slå sig ned et stenkast fra Høje Stene sejlrenden, hvor Ærøfærgerne og de mange lystsejlere glider forbi. Har man lyst til en helt speciel oplevelse, kan man vade over til naboøen Hjelmshoved og gå en tur på stranden, lytte til klokkefrøer i juni måned eller plukke de smukke Hindebæger på øen. Bemærk, at nordspidsen af Hjelmshoved er fredet.

Floraen på Hjortø indeholder noget så sjældent som den mangeblomstrede ranunkel, og blandt dyrearterne kan nævnes den sjældne klokkefrø, der har overlevet i Det Sydfynske Øhav på grund af de mange vandhuller og det milde klima.

Istidslandskabet på Hjortø

Kystlandskabet er dynamisk og ser således anderledes ud i dag, end da oversvømmelsen skabte Øhavet og dermed øerne. Havet nedbryder med store kræfter kysten, og strømmen fører de løsnede materialer videre, som så aflejres i roligere og lavere vand og skaber nyt land - marint forland. Hele sydkysten af Hjortø udgøres af holocænt marint forland, inkl. en mindre krumoddedannelse. Mod nordvest kan ses oddedannelse med afsnørret strandsø og små barriereøer.

Slægterne på Hjortø

Beboere på Hjortø har sammen med Svendborg Museum udarbejdet en enestående slægtstavle over beboerne på øen gennem de sidste 400 år. I starten af forrige århundrede blomstrede øen med omkring 50 beboere, og der blev investeret i nybyggeri. En del af byggeriet var også forårsaget af en brand i 1917. I takt med fraflytning fra øen er en del af disse "nye" huse blevet overtaget af fritidshusejere. Dog viser slægtstavlen, at efterkommere af beboerne fra femtenhundredetallet stadig er på Hjortø.

Gå på opdagelse i slægtstavlen, historiske fotos og fortællinger på øens egen hjemmeside 

Hoteller i nærheden af Hjortø

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    19,26 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Brobyværk Kro

    33,03 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel 6400

    43,79 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    45,36 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Hotel Knudsens Gaard

    46,85 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Frederik VI's Hotel

    53,04 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Munkebo Kro

    55,01 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Tornøes Hotel

    55,08 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Benniksgaard Hotel

    60,78 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    62,34 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference