Holger Danske

Gå i historiens spor

Holger Danske finder du i midten af Skjern. Det er en bronzeskulptur, som er lavet af billedhuggeren Hans Peder Pedersen-Dan. Skulpturen er siddende på en massiv granitsokkel, som er af munkesten.

Selve skulpturen er fra 1907, men har dog ikke altid været i Skjern. Først bestilte Anders Jensen, direktør for Hotel Marienlyst i Helsingør en skulptur af Holger Danske. Skulpturen skulle ved sæsonstarten i 1907 opstilles i hotellets have. Kunstneren Hans Pedersen-Dan havde helst set Holger Danske placeret i Kronborgs kasematter. Derfor sørgede han for at få gipsmodellen til bronzefiguren placeret her, når nu ikke originalen skulle opstilles dernede. 
Gipsfiguren begyndte at smuldre og i begyndelsen af 1980'erne blev der derfor taget en afstøbning af originalen på Hotel Marienlyst. Denne afstøbning blev senere anvendt til fremstilling af den Holger Danske i betonudgave, som siden 1985 har været placeret i Kronborgs kasematter.

At statuen nu efter 105 år i Helsingør har fået sit ophold i Skjern skyldes, at ejerne ønskede at afhænde skulpturen og derfor udbød ham til salg via en auktion.

Tanken om salg af skulpturen var ikke populær i Helsingør, men hoteldirektør Ulrich Finnemann har allerede fra begyndelsen understreget at det for ham handlede om at han syntes, at Holger Danske levede en lidt hengemt tilværelse ved indkørslen til hotellet.
Han mente at så mange som muligt bør have mulighed for at beundre skulpturen, og i løbet af de seneste par år har han forsøgt at gøre flere offentlige myndigheder interesserede i at købe skulpturen. Da dette mislykkedes, satte han skulpturen til salg via auktionsfirmaet Lauritz.com.

På auktionen bød en kreds af erhvervsfolk fra Skjern højest, nemlig hele 3,2 millioner kroner, der med et tillæg på 20% til hammerslagsgebyr og salær giver en samlet pris på 3,84 millioner kroner plus omkostninger til flytning af statuen fra Helsingør til Skjern. I alt bringer det den samlede pris for statuen op i nærheden af 4 millioner kroner, hvilket er langt mere end metalværdien i sig selv.
Skulpturen afsløredes på sin nye plads ved en ceremoni i juni måned i Skjern 2013.

Materiale: Bronze.

Mål for skulptur: 
Højde: 188 cm, 
Bredde: 125 cm.
Dybde: 170 cm. 
Munkestenssokkel: 180 x 136 cm. 
Granitsokkel: 160 x 111 cm.
Samlet anslået vægt inkl. munkestenssokkel: Ca. 16 tons.

Opdateret af:
VisitVesterhavet turist@visitvesterhavet.dk
VisitVesterhavet

  • Holger Danske
  • Holger Danskes Plads
    6900 Skjern

Hoteller

i nærheden