Hummerhytten ved Horneks Odde - historien om hummerfiskeri i gamle dage

Foto: Lene Nielsen

Horneks Odde

Foto: Læsø Turistbureau

Hummerhytten rummer en spændende historie

Foto: Lene Nielsen

Horneks Odde

I begyndelsen af 1900-tallet og op til ca. 1950 var der på nordkysten i Horneks 8-10 hytter, som fiskerne brugte som base for fiskeri, især af sorthummer med tejner. 
Hytterne var bygget af forskellige materialer, der var drevet i land, og med tang eller rettere ålegræs på taget. De indeholdt som regel en eller to køjer, bord, stol og en kedel til at koge kaffe i.

I dag er der to hytter tilbage - Læsø Museum har brugsretten til den ene hytte, som ligger til venstre for P-pladsen. Du er velkommen til at kigge indenfor - her er en lille udstilling om natur, planter og dyr.

Neden for stenhuset er der opstillet to kikkerter, hvorfra man kan være heldig at se sæler og fugle.

Klik på  billedet og læs mere...

Hummerhytten ved Horneks Odde

 

Historien om Hummerhytterne ved Horneks Odde

Læsø Museums leder Simon Kyhn-Madsen har skrevet lidt mere om Hummerhytterne til Museets årsskrift. Læs den her:

Hvis man går en tur ved Horneks Odde på Læsøs nordkyst, ca. halvvejs mellem Vesterø Havn og Østerby Havn, støder man på øens to sidste hummerhytter. De stammer fra dengang, man roede fra tejne til tejne og måtte overnatte ved pynten, når det var sæson. Sommetider i en hel uge. Påhængsmotoren gjorde det senere muligt at sejle ud og fiske sorthummer og nå hjem igen samme dag.

Den første hummerhytte blev bygget af Thrane. Selvom han var ”ovre fra”, fik hans hytte snart selskab af hele 10 hytter, fortrinsvis bygget af ”klitboer” og andre læsøboere, der boede for langt fra Horneks til at kunne nå hjem til natten. I dag ses der kun en svag fordybning i klitterne fra de øvrige hummerhytter – mod øst og vest langs odden.

Hytterne var primitive og bestod af drivtømmer og tiloversblevne materialer fra fødegården. Sten fra stranden blev stablet oven på hinanden i det udgravede klithul og stoppet med tang, ler eller cement, alt efter formåen. Oven på et træskelet af gammelt tømmer lagde man Læsøs dengang foretrukne tagbelægning, ålegræs. Inde i hytten var der et par køjer, foret med lidt halm og en dyne, et bord og en bænk. Og hvis der blev brug for flere siddepladser, kunne en engelsk fiskekasse sagtens opfylde det behov.

Mad og drikke var der også behov for. Derfor anbragte man en kakkel i et hjørne, og røret førte direkte op gennem tangen og ud i det fri. Denne skik blev dog hurtigt ændret, efter et par af hytterne gik op i flammer. Røret blev så varmt, at det antændte det ellers så svært antændelige ålegræs. Menuen bestod altid af det samme: sort kaffe og smørrebrød. Både om morgenen, inden tejnerne blev røgtet og ved hjemkomst. Om eftermiddagen, når orme og fisk til madding var fanget. Og når dagens arbejde var udført, og man samledes i hytten til en snak om noget, man selv havde oplevet eller hørt andre fortælle om.

Hummerne blev fragtet på gåben til Vesterø Havn og solgt, fortrinsvis til Vendsyssel Fiskeeksport i Frederikshavn. Prisen havde fiskeren ingen indflydelse på. Man fik det, firmaet ville betale. Og det var nu heller ikke nogen dårlig forretning; én mand kunne fra juni til september tjene henved 125 kr. Og det var en pæn fortjeneste i 1910’erne – også efter den sorte kaffe og smørrebrødet var trukket fra regnskabet.

Fra slutningen af 1960’erne og frem er hytterne fortrinsvis blevet brugt som udflugtsmål. Det har dog ikke ændret stort på hytternes udseende, der stadig tager sig ud som dengang i forrige århundrede, hvor tilflytteren Thrane byggede sin hummerhytte.

 

Nyistandsat hummerhytte

Det er Læsø Museum, der ejer den ene hytte, og den blev i 2021 sat i stand for blandt andet fondsmidler. I forbindelse med istandsættelsen blev der lavet nogle plancher med de spændende historier fra området og hytterne. Det var Anna Søe fra Århus Universitet, som i forbindelse med sit speciale lavede research og skabte nogle plancher, som nu kan opleves i hytten. På billedet ses Simon fra Læsø Museum og Anna Søe.

Klik på  billedet og læs mere...

Simon og Anna ved Hummerhytten ved Horneks Odde

 

Rigt fugleliv...

Horneks Odde er et kendt sted blandt fugle-elskere og ornitologer med masser af muligheder for at spotte en lang række fugle.

Klik på  billedet og læs mere...Horneks Odde er kendt for sit rige fugleliv

 

Gode link...

Læsø Museum har både et museumshus, en museumsgård, et tanghus, en snurrevodskutter og spændende udstillinger - besøg museet her

Hjemmesiden for Læsøs tangtage - hummerhytten er naturligvis tænget med ålegræs

Hummerhytten kan opleves som en del af vandreruten mellem Vesterø og Østerby - tjek den her...

Ved Horneks Odde er der et rigt fugleliv - læs mere om nogle af de andre gode steder her...

Se Anna Søes fine plancher om Hummerhytterne, personerne og historien

Hoteller i nærheden af Hummerhytten ved Horneks Odde - historien om hummerfiskeri i gamle dage

  • Hotel Jutlandia

    31,99 km

    Hotel Jutlandia i Frederikshavn er byens hotel og et vartegn, som byens gæster ikke kan undgå at bemærke. Fra hotellet har du frit udsyn over det pulserende liv på havnen og – ikke mindst – Kattegats blå bølger, hvorfra du kan tage færgen til Göteborg, Oslo og Læsø. Hotellet har desuden hyggelig bar og fitnesscenter.

    Læs mere : Hotel Jutlandia
  • Hotel Lisboa

    32,06 km

    Hyggeligt og lyst familiedrevet hotel i den sydlige ende af Frederikshavn tæt ved råvildtet i Dyrehaven og det smukke Bangsbo-område. Masser af muligheder for at holde aktiv ferie, f.eks. fiskeri, ridning, golf og surfing. I restauranten serveres god mad fra det danske køkken.

    Læs mere : Hotel Lisboa
  • Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel

    32,21 km

    Herman Bang er et hotel beliggende i centrum af Frederikshavn, hvor du kan nyde en afslappende atmosfære. Hotellet tilbyder bekvem og billig parkering samt faciliteter som et spa- og wellnesscenter samt en restaurant. Dette gør Herman Bang til det ideelle valg for dit næste ophold i Frederikshavn. Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel
  • Aalbæk Badehotel

    47,71 km

    I feriebyen Ålbæk tæt ved Skagen ligger Aalbæk Badehotel. Det hyggelige og velholdte badehotel er et smukt udtryk for moderne opholdsstandarder og har 59 flotte værelser. Freden og roen er intakt i den lille by med havn og strand i gåafstand fra badehotellet. Charmerende på alle årstider.

    Læs mere : Aalbæk Badehotel
  • Brøndums Hotel

    52,09 km

    Oplev Brøndums Hotel - et historisk mødested i Skagen

    Velkommen til Brøndums Hotel, en perle i hjertet af Skagens gamle bydel, hvor historie og nutid mødes i en unik atmosfære. Siden Skagensmalernes storhedstid har hotellet været et samlingspunkt for kunstnere, forfattere og rejsende. Her kan du nyde en uforglemmelig hoteloplevelse præget af tradition, kvalitet og imødekommenhed.

    Læs mere : Brøndums Hotel
  • Hotel Phønix Hjørring

    64,11 km

    Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

    Læs mere : Hotel Phønix Hjørring
  • Kompas Hotel Aalborg

    72,08 km

    Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

    Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
  • Hotel Gjerrild Kro

    91,47 km

    Midt mellem Djurslands eventyrlige skove og Kattegat-kystens børnevenlige strande, ligger Hotel Gjerrild Kro. Der er kun 10 minutter til Grenå og 45 minutter til Randers Regnskov og Aarhus. Attraktionerne taler for sig selv, men naturen skal og bør opleves.

    Læs mere : Hotel Gjerrild Kro
  • Strandhotel Klitrosen

    101,71 km

    Strandhotel Klitrosen er en perle beliggende i hjertet af den imponerende nordjyske natur, blot 700 meter fra den betagende Slettestrand og Vesterhavet. Det lille, familieejede hotel tilbyder en oase af ro og velvære, hvor naturens skønhed møder ægte nordisk hygge.

    Læs mere : Strandhotel Klitrosen
  • Purhus Kro

    110,42 km

    Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

    Læs mere : Purhus Kro