Langdysse i Karskov

Foto: Morten Gaustad

Karskov1

Foto: Morten Gaustad

Karskov2

I en lysning i skoven lidt nord for Nedergaard Gods, 500 meter fra stranden ved Langelandsbælt, ligger langdyssen.

Dens udstrækning markeres af den flotte, næsten komplette række af randsten: 20 meter lang, 8 meter bred og orienteret øst-vest i længderetningen.
I dag er langdyssen et imponerende skue og slet ikke til at tage fejl af for den der kommer forbi. Men sådan har det ikke altid været.

Da Nationalmuseet i 1875 på en af deres Herredsrejser besøgte stedet, konstaterede de at »Her ligger måske en langdysse …« men den var så overgroet at en nærmere beskrivelse var umulig.

I 1903, efter hvad der omtales som »diverse fjernelse af randsten og kamre«, bliver fortidsmindet tinglyst af jordens ejer, kammerherre, hofjægermester G.V. Kaas til stamhuset Nedergaard.

Ved Nationalmuseets registreringsrejse i 1947 – som følge af den generelle fredningslov fra 1937 – beskrives dyssen som »bevokset«. De fleste randsten er væltet, og der noteres at dyssen bør restaureres. Restaureringen finder sted i 1953, hvor Nationalmuseets folk fører de 27 randsten tilbage på plads.

Ved samme anledning kunne man inden for randstenene se »stenrækker uden bestemt system« og et kammer uden dæksten samt to fordybninger uden kamre, men med en enkelt bæresten. Beskrivelsen må tyde på at hele oldtidsmindet dengang efter restaureringen fremstod i samme fine tilstand som i dag.

30 år senere er den imidlertid gal igen. Skov- og Naturstyrelsens medarbejder leder to gange forgæves efter dyssen. Først den tredje gang lykkes det, til trods for »det tætte brombærkrat som helt dækker højområdet og gør kamrene næsten usynlige.«

Den lille historie bør gøre det klart at de fortidsminder der stadig står her i dag, gør det takket være en ihærdig indsats fra flere instanser de sidste to århundreder. Hvis de skal bevares for fremtiden, kræves det også meget arbejde fremover.

(Tekst & billeder fra: "Fortidsminder på Langeland", af Morten Gaustad)

Hoteller i nærheden af Langdysse i Karskov

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  40,87 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  44,42 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Brobyværk Kro

  45,56 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Tornøes Hotel

  45,79 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  48,34 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  49,23 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  57,64 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Falster

  69,54 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  72,52 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel 6400

  72,63 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400