Nordmandsdalen - Jævne bønder i kongens have

Nordmandsdalen - Jævne bønder i kongens have

Nordmandsdalen, Fredensborg

3480 Fredensborg

Foto: Ann Jørgensen

Nordmandsdalen - Jævne bønder i kongens have

Foto: Tine Uffelmann

Nordmandsdalen - Jævne bønder i kongens have

Foto: Ann Jørgensen

Nordmandsdalen - Jævne bønder i kongens have

Jævne bønder og fiskere i kongens have?

Nordmandsdalen i Fredensborg Slotshave er en sjælden fusion af billedhuggerkunst og havekunst. Selve anlægget har form som et amfiteater i tre terrasser, i midten står på en græsklædt forhøjning en søjle med en forgyldt kugle på toppen. På de tre terrasser står i alt 70 skulpturer, som forestiller 60 norske og 10 færøske fiskere, bønder, koner og andre helt almindelige mennesker, som de så ud i 1700-tallet. Det var helt usædvanligt for den tid at afbilde jævne mennesker, og da slet ikke i kongens have.

En vovet bestilling

Historien bag Nordmandsdalen starter med nordmanden, postbud Jørgen Christensen Garnaas. Han har et godt øje for de mennesker, han møder på sin postrute, og i fritiden snitter han små træfigurer af dem. På et tidspunkt får han en fornem ordre: Kong Frederik 5. har set de små kunstværker, og han bestiller en serie figurer i elfenben og hvalrostand. De skal være modeller for skulpturer i fuld størrelse af almindelige fiskere og bønder i Norden, og de skal stå i Fredensborg Slotshave.

Undervejs i 20 år

Èn for èn bliver de 70 sandstensskulpturer hugget ud i perioden 1764 – 84. I 1784 kan de endelig stilles op i Fredensborg Slotshave, i det vi i dag kender som Nordmandsdalen.

Sjælden dokumentation

I dag kan figurerne give os et indblik i hvordan verden udenfor kongehuset så ud i 1700-tallet. Hvordan helt almindelige mennesker i Norden gik klædt, og hvilke redskaber de brugte til fiskeri og landbrug.

Renoveret og genindviet i 2002

Sandstensfigurer holder ikke evigt, de nedbrydes af tidens tand, så derfor besluttede Slots- og Ejendomsstyrelsen i 1984 at genhugge alle figurerne. I 2000 blev hele anlægget genskabt i sin oprindelige form. Derfor kunne Dronning Margrethe 2. d. 9. september 2002 genindvie Nordmandsdalen efter en omfattende renovering.

Adgang til Nordmandsdalen

Nordmandsdalen ligger i den offentlige del af Fredensborg Slotshave, som er åben året rundt.

Hoteller i nærheden af Nordmandsdalen - Jævne bønder i kongens have

 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  9,06 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Marienlyst Strandhotel

  14,62 km

  Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

  Læs mere : Marienlyst Strandhotel
 • Hotel Gilleleje Strand

  17,95 km

  Hotel Gilleleje Strand er et traditionsrigt badehotel fra 1896, som i dag er totalt nyrenoveret. Hotellets 25 værelser er forskellige, men fælles for dem er den pragtfulde beliggenhed: Du bor midt i Gilleleje – og samtidig kun et stenkast fra fiskerihavnens maritime atmosfære og byens yndede badestrand.

  Læs mere : Hotel Gilleleje Strand
 • Skjalm Hvide Hotel

  21,91 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Skovshoved Hotel

  26,8 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  34,94 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  34,97 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  35,01 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  35,15 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • Taastrup Park Hotel

  36,32 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel