Nydambåden

Nydambåden

Schloßinsel 1

24837 Schleswig

6400 Sønderborg

Foto: Museum für Archeologie Schloss Gottorf

Nydambåden-på-Schloss-Gottorf

Foto: Museum für Archeologie Schloss Gottorf

Nydambåden-på-Schloss-Gottorf2

Foto: Nationalmuseet i København

Nydamfund-bæltespænde-Natmus

Det er mandag den 17. august 1863. Den danske lærer og arkæolog Conrad Engelhardt har ledet udgravningen af Nydam Mose siden 1858 og under arbejdet er der fundet en del våben og militært udstyr, men denne dag støder man på planker af egetræ. Dette fund viser sig at være en sensation indenfor maritim arkæologi.

Der bliver i alt fundet 3 både, hvoraf den ene er en velbevaret båd i fyrretræ. Men tidspunktet for disse utrolige maritime fund kan ikke være mere uheldigt. Krigen i 1864 sætter en stopper for udgravningsarbejdet og ikke mindst delen med at beskytte og konservere fundene, da man i al hast må dække nogle af båddelene til og forsøge at bjærge andre.

Conrad Engelhardt formår i al hemmelighed, at transportere en af bådene til Sjælland, mens de to andre både går tabt – det er ekstremt koldt i vinteren 1863-64 og det menes, at blandt andet båden af fyrretræ møder sit endeligt på Preussernes bål.

En bestemmelse i fredstraktaten gør, at den sidste af bådene bliver udleveret til Tyskland et par år senere, meget til Engelhardts store fortrydelse.

Egetræsbåden som tyskerne modtager har siden vist sig, at være resterne af en havgående, klinkbygget båd. Den repræsenterer et maritimt bindeled mellem Hjortspringbåden og vikingeskibet. Den har ikke været udstyret med mast og sejl, så der er tale om en kæmpe robåd fra omkring 320 e.Kr.

Den dag i dag er Nydambåden det centrale omdrejningspunkt for jernalderudstillingen på Gottorp Slot i Slesvig, Tyskland.

Hoteller i nærheden af Nydambåden

 • Bov Kro

  38,32 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Benniksgaard Hotel

  40,82 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  46,64 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel 6400

  46,82 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Rode-Kro

  63,65 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Hotel Tønderhus

  63,71 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Abild Kro & Hotel

  67,83 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Agerskov Kro

  73,64 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  79,32 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  92,27 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro