Oehlenschlaegers bøg

Oehlenschlaegers bøg

Stengade Skov

5953 Tranekær

Foto: Mette Johnsen

Oehlenschlagers boeg på Langeland

Foto: Mette Johnsen

Oehlenschlägers Bøg, Stengade Strand, Tranekær

Foto: VisitLangeland

Der er et yndigt land: Hvem har skrevet danmarks nationalmelodi?


Oehlenschlaegers bøg

Hvorvidt det er sandt vides ikke, men vi ved at Adam Oehlenschlaeger, der er digteren bag ”der er et yndigt land” har været på Langeland flere gange, så der er stor sandsynlighed for at han i hvert fald er blevet inspireret til den velkendte melodi på Langeland.

I en episode af “Lyden af Langeland” dykker historiker og museumsinspektør Jeppe Jøhn Hørsholm ned i historien om Adam Oehlenschlaeger og hjælper os med at be- eller afkræfte fortællingen.

Det er dokumenteret at Oehlenschlaeger var på Langeland i sommeren 1804, hvorefter han har udgivet en digtsamling om denne rejse. Digtet til nationalmelodien blev dog først udgivet i 1819 til en fædrelandssang-konkurrence. Men Oehlenschlaeger har flere forbindelser der knytter ham til Langeland. Ørsted brødrene Hans Christian og Anders Sandøe, hvis far var apoteker i Rudkøbing, var nemlig hans huslærer og var også dem der fik Oehlenschlaeger til at læse Jura på Københavns Universitet. Ikke mindst blev hans lillesøster Sofie gift med A.S. Ørsted.


Find bøgen

Du finder Oehlenschlaegers Bøg helt nede ved vandet i Stengade Skov. Bøgen står i den ”lysning” de gamle skovarbejdere kaldte fæstpladsi. Området er velegnet til et lille hvil, hvor man kan nyde udsigten over havet, i skyggen af det store bøgetræ. Desuden er det muligt at fortsætte nord på, enten langs standen, hvor man kan nå frem til Stengade Skanse, der byder på flere historiske fortællinger.Fakta om Adam Gottlob Oehlenschlaeger

Født i 1779, opvokset på Frederiksberg slot, da hans far var forvalter af slottet.
Anses som en af de store kunstnere fra den danske guldalder, en periode hvor det danske kulturliv blomsteder – musik, litteratur, kunst, forskning.

Bøgen – hvor mange skal man være til at nå rundt om den

Aktiviteter Bøgen  

 1. En anden skrøne om bøgetræet er, at man skal være mindst fem personer for at kunne omfavne det helt.
  Kan I be- eller afkræfte den myte?  

 2. I kan også bruge den første øvelse til at beregne hvor gammelt træet er? 
  Bemærk: et træ vokser i gennemsnit 2,5 cm i omfang pr. år. 
  – menneskers ”vingefang” er ofte få centimer kortere end deres højde.  
  Så kan I beregne, om træet har stået her, da Oehlenschlæger var på Langeland i 1804. 

 3. Hvem gætter træets højde? 
  En person står ved siden af træet og en anden går 30 meter væk, for med sine fingre at måle personen ved siden af træet og tælle hvor mange gange denne person skal stå oven på sig selv for at nå toppen.  
  Gang personens højde med det antal gange personen skal stå ovenpå sig selv for at nå toppen.  

 

Hoteller i nærheden af Oehlenschlaegers bøg

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  39,42 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  42,8 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Brobyværk Kro

  48,1 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  54,93 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  55,43 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  58,05 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  63,55 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel 6400

  66,94 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  68,55 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Falster

  68,92 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster