Oxholm Mølle

Foto: VisitJammerbugten

Oxholm Mølle

Foto: VisitJammerbugten

Møllevinger

Et smukt mindesmærke over en mølle der var engang ... 

Oxholm Mølle er en hollandsk vejrmølle eller "bakkehollænder", opført i 1857. Møllen var efter datidens forhold teknisk veludstyret, og havde i alt 3 kværne på henholdsvis 54, 34 og 29 cm. Vingefanget var ca. 17,5 m.

Møllehatten kunne drejes - krøjes - efter vindretningen, så driften kunne holdes i gang, og kun i vindstille eller ved optræk til storm, måtte arbejdet indstilles. Værst var det op til højtider, hvor husmødrene skulle bage meget.

I begyndelsen af 1900-tallet blev der opført mange små, private møller hvilket medførte at driften af Oxholm Mølle ophørte i 1914. Frem til 1984 er møllen løbende blevet restaureret.

Den 11. oktober 2004 indtraf en stor katastrofe, da møllen på ganske få minutter nedbrændte totalt. Intet af det originale interiør stod til at redde. Midt i denne sorg, var det dog en stor glæde, at den daværende Brovst Kommune, som ejede bygningen, besluttede at genopføre møllen.

Genindvielsen fandt sted d. 17. maj 2008 ved en stor folkefest. 

Efter aftale med Jammerbugt Kommune driver Lokalhistorisk Sognegruppe Øland Oxholm Mølle og holder åbent i sommertiden.

Resten af året kan møllen kun besigtiges udefra, men kan efter aftale åbnes for grupper og andre interesserede. Kontakt venligst Bente Kristensen tlf. 98236123.

Historie

Når kornet skulle males til mel, måtte Ølands bønder tage enten til vandmøllen ved Tranum Å eller over fjorden til Nibe. Det var besværligt, og i 1662 opførte herregården Oxholm derfor en stubmølle og senere en hollandsk mølle. Da disse møller var nedslidte, ansøgte godsejer C.J. Sønnichsen i 1854 Øland Sogneforstanderskab om tilladelse til at opføre en ny hollandsk mølle på Urbakken.

Møllen blev opført i 1857 og fungerede også som sømærke for fjordens skibe. Selvom den havde langt større kapacitet end de to gamle møller, kunne der alligevel opstå lang ventetid for Ølands bønder, da Oxholms eget korn altid kom i første række. I begyndelsen af 1900-tallet fik de fleste gårde egen mølle på taget, så de selv kunne male kornet. Det gjorde mølleriet så urentabelt, at Oxholm Mølle blev sat ud af drift i 1914.

Trods løbende istandsættelser forfaldt møllen med årene, og i 1978 blev den overdraget til Øland Beboerlaug. På initiativ fra øboerne gennemgik møllen en omfattende restaurering i årene 1982-86, og i 1984 blev der indført en fredning af den. En oktoberdag i 2004 nedbrændte møllen, der nu var ejet af Brovst Kommune. Heldigvis var møllen forsikret så godt, at en værdig genopførelse var mulig. Møllen blev genindviet ved en folkefest i maj 2008.

Hoteller i nærheden af Oxholm Mølle

 • Kompas Hotel Aalborg

  21,6 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • St. Binderup Kro

  35,84 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Amerika

  50,05 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Phønix Hjørring

  50,64 km

  Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

  Læs mere : Hotel Phønix Hjørring
 • Hotel Thisted

  55,35 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Hotel Pinenhus

  56,45 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  56,69 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Purhus Kro

  60,47 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Palads Hotel Viborg

  68,8 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Lisboa

  69,38 km

  Hyggeligt og lyst familiedrevet hotel i den sydlige ende af Frederikshavn tæt ved råvildtet i Dyrehaven og det smukke Bangsbo-område. Masser af muligheder for at holde aktiv ferie, f.eks. fiskeri, ridning, golf og surfing. I restauranten serveres god mad fra det danske køkken.

  Læs mere : Hotel Lisboa