Rathlousdal

Rathlousdal

Kongshusvej 68

8300 Odder

Foto: Destination kystlandet

Hovedbygningen på Godset Rathlousdal ved Odder

Bynær herregård i smuk natur

De mange herregårde på Odder-egnen er en del af byens identitet og selvforståelse. Denne hovedgård ligger i gåafstand til Odder Centrum, men samtidig afskærmet fra byens liv, omgivet af gamle herregårdsskove. Gården har en spændende historie og har gennem tiden haft flere karismatiske ejere.

 

Herregårdens historie - kort fortalt

Rathlousdals historie går tilbage til 1570, hvor bondegården Loverstrup blev ombygget til herregård. Få år senere blev gården overtaget af kronen og underlagt Aakær Slot. Rigsmarsk Joachim Gersdorff byttede sig til gården i 1660, men døde kort herefter. Hans enke Margrethe Gersdorff giftede sig med Gregorius Rathlou. Gården blev herefter på Rathlou-familiens hænder helt frem til 1961, hvoraf navnet Rathlousdal kommer.

Rathlou-æraen bød på flere farverige godsejere, som har sat deres præg på lokalområdet. En af disse var den tidligere statsminister Joachim Otto Schack-Rathlou. En anden var Emil von Holstein-Rathlou, hvis interesse for eksotiske dyr, fik ham til at åbne en gratis og offentligt tilgængelig dyrepark i Rathlousdal Skov. I skoven, ganske tæt på herregården, kan du stadig besøge den gamle bjørnegrotte. Bjørnene er dog for længst væk.

Rathlousdal består i dag af fire smukke, gulkalkede pavilloner fra 1910.

I dag ejes og bebos Rathlousdal af Johan Tersdorpf.

 

Gå en tur i de gamle skove

Skovene omkring Rathlousdal er et populært udflugtsmål for borgere i lokalområdet. På en vandretur i området kan du se herregården. Herergården er dog privat bolig og lukket for offentligheden, så hold afstand og respekter privatlivets fred.

I Rathlousdav Skov er det populært for børnefamilier at komme forbi bjørnegrotten, og i de parklignende skovarealer, er der desuden flere mindesmærker og interessante steder, som vidner om stedets historie.

Har du mod på en længere vandretur, kan du kombinere Rathlousdal Skov med Vejlskoven, som ligger lige på den anden side af Kongshusvej.

På dette digitale kort kan du følge ruter i de to skove og se forslag til parkering.

 

Flere historiske bygningsværker i lokalområdet

På denne side kan du finde inspiration til andre historiske attraktioner i Kystlandet, herunder link til andre spændende herregårde og slotte i regionen.   

Hoteller i nærheden af Rathlousdal

 • Hotel Skanderborghus

  13,9 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Jørgensens Hotel

  20,73 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Oasia Aarhus

  21,12 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Nørre Vissing Kro

  24,52 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  28,35 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Låsby Kro

  28,79 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Kaløvig Badehotel

  33,9 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Hotel Vejlefjord

  38,63 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Dania Silkeborg

  43,07 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Hotel Hedegaarden

  43,81 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden