Ristinge Klint - en geologisk seværdighed i særklasse

Ristinge Klint - en geologisk seværdighed i særklasse

5932 Humble

Foto: Mikkel Jézéquel

Ristinge Klint - en geologisk seværdighed i særklasse

Foto: Mikkel Jézéquel

Ristinge Klint - en geologisk seværdighed i særklasse

Foto: Mikkel Jézéquel

Ristinge Klint - en geologisk seværdighed i særklasse

Det kan du opleve ved Klinten:

 

Besøg Ristinge Klint

Ristinge Klint ligger på sydsiden af Ristinge halvøen på det sydvestlige Langeland. En tur på toppen af Ristinge Klint byder på kig ud over havet mod Ærø, stejle kystskrænter og artsrige overdrev. Når du går på stranden langs med klinten, tårner den sig op med 38 flager, som minder om væltede dominobrikker. Klinten byder på gode kuperede gåture, en helt særlig udsigt, smukke aflejringer i klinten og muligheden for at finde forstenede snegle og muslinger. Klinten er et såkaldt geosite, som er steder med enestående geologi, der viser særligt flotte eller sjældne eksempler på f.eks. istidslandskaber, kysttyper, mineraler eller fossiler. 


En helt særlig geologi

Ristinge Klint viser en 130.000 år lang historie, da lag fra hele den sidste mellemistid og sidste istid hele tiden blottes.

Klinten er 2 km lang og op til 28 meter høj. Den blev skabt for 19.000 år. I klinten kan man se en række skråtstillede lerlag, som er presset op af isen. Disse lag giver vigtig viden om og har dermed stor betydning for fortællingen om Danmarks og Østersø-områdets landskabshistorie og klimaudvikling.

 

Klinten bliver skabt

Klinten er et verdensklasse-eksempel på hvordan is kan deformere jordlag, også kaldet istektonik. En gletsjer fra sydøst brød store skiver af permafrosne jordlag løs foran isfronten og skubbede dem sammen i de 38 stejltstillede flager. Lagserien omfatter aflejringer fra Saale, Eem og Weichsel (i alt 5 forskellige isfremstød), samt Holocænt flyvesand, der øverst i klinten ligger som et tæppe hen over de ældre aflejringer. De marine lerlag fra Eem indeholder bl.a. talrige muslingeskaller og forskellige typer mikrofossiler, der vidner om skiftende dybde-, temperatur-og saltholdighedsforhold i den vestlige del af den daværende ”Østersø”.

Ristinge Klint er desuden typelokalitet for et større isfremstød (Ristinge Fremstødet) for 55-50.000 årsiden i den mellemste del af Weichsel-istiden. Alt i alt en klassisk og velundersøgt forsknings-og undervisningslokalitet i det baltiske område.

 

Aktiviteter:

Find spor efter uhyret

Sagnet fortæller, at en lindorm engang hærgede Ristinge. Mændene fra byen fik nok og dræbte uhyret. I kampen slog lindormen med halen og lavede tre dale i skrænten. Se om du kan finde de tre dale skabt af Lindormen. Du skal lede på toppen af klinten og neden for Ristingedyssen.


Find fossiler

Går du på stranden langs kanten af klinten kan du være heldig at finde forsteninger af muslinger og snegle, som har været gemt i klinten, men som - efterhånden som vandet løber ned af klinten - fritlægges og ruller ned på stranden.

 

Gå en tur 

Der er flere muligheder for rundture på Halvøen, som kan gøres kortere eller længere på forskellige vis. Her foreslår vi to rundture på henholdsvis 6 km og 9,5 km.

 


En del af Geopark Det Sydfynske Øhav

Ristinge Klint er et af de tre særlige Geosites i Geopark Det Sydfynske Øhav. 

Geopark Det Sydfynske Øhav bruger områdets særegne geologiske dannelseshistorie, natur og kulturhistorie til at skabe fælles identitet og rammer for bæredygtig udvikling. Det Sydfynske Øhav udgør et oversvømmet istidslandskab i international særklasse. På Langeland finder du det internationalt anerkendte geosite Ristinge Klint, der ligesom vores hatbakker er et unikt fænomen.

Geopark Det Sydfynske Øhav er fortællingen om den dramatiske havstigning omkring Sydfyn og øerne i forlængelse af den sidste istid for over 11.000 år siden. Havstigningen skabte Øhavets 55 øer og holme, og den særlige natur, der siden har været forudsætningen for hele områdets eksistens og for de utallige muligheder for naturoplevelser og aktiviteter under åben himmel. Se mere på www.geoparkdetsydfynskeohav.dk

Oplev Klinten i 360 grader

Digital synliggørelse af langelandske ruter er støttet af Friluftsrådet med udlodningsmidler til friluftsliv.

Hoteller i nærheden af Ristinge Klint - en geologisk seværdighed i særklasse

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  36,58 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  50,71 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel 6400

  52,61 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  55,31 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  63,63 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Benniksgaard Hotel

  68,99 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Tornøes Hotel

  69,51 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Frederik VI's Hotel

  70,39 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Munkebo Kro

  70,45 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  80,03 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference