Samsø er "Climate leader"

Samsø er "Climate leader"

8305 Samsø

Foto: VisitSamsø

Marcel og Søren står med pris

Foto: VisitSamsø

A4-5489

Foto: VisitSamsø

energi1

Hvert år valfarter politikere, forskere og journalister til Samsø for at blive klogere på den grønne omstilling, og i 2021 blev øen hædret med en FN-pris som ”Climate leader”.

I 17 år har Rasmus Hanevold sammen med sin mor, Turid, drevet Brundby Rockhotel, og de har nydt godt af øens grønne brand, forklarer Rasmus: ”Stort set alle nationaliteter har besøgt os gennem de sidste 10 år. Tidligere fik vi kun besøg af danske og tyske gæster, men nu kommer der journalister, forskere og politikere fra hele verden”.

De besøgende drages til af den fortælling, som har sat Samsø på klodens grønne landkort, og som på FN’s årlige klimatopmøde i november 2021 gav øen prisen som en af tre nyudnævnte ”Climate Leaders”.

Grøn inspiration
Det hele startede med en energikonkurrence, som daværende miljøminister Svend Auken satte i gang. I 1997 blev det offentliggjort, at Samsø skulle være Danmarks første ”vedvarende energi-ø”.

I løbet af ti år blev der etableret bl.a. halmvarmeværker og vindmøller, og i 2007 kunne Samsø kalde sig verdens første CO2-neutrale lokalsamfund.

Det er den indsats – og måden det bliver organiseret på – som i dag inspirerer lokalsamfund i hele verden og anerkendes af FN med den prestigefulde pris, understreger FN’s klimasekretær, Patricia Espinosa: ”Prismodtagerne på årets klimatopmøde er beviser på, at løsningerne på klimakrisen allerede findes. Og at det er et spørgsmål om at kopiere og opskalere dem”.

Ikke i min baghave
Den sidste pointe er vigtig at fastholde, forklarer direktør i Samsø Energiakademi, Søren Hermansen.

Han er især stolt af, at Samsø anerkendes for sit utrættelige arbejde med at inspirere verden til at træde i øens grønne fodspor i bestræbelserne på at leve op til målene i Paris-aftalen.
”Den anerkendelse, prisen er udtryk for, er en anerkendelse af de forandringer, som rigtig mange på øen har bidraget og fortsat bidrager til. Vi sætter handling bag ord og skaber en reel grøn omstilling ved at civilsamfund, virksomheder, energiakademi og kommune arbejder sammen om konkrete løsninger,” forklarer Søren.

Nu håber han, at danske politikere vil vende tilbage til de værdier, som satte gang i Samsøs grønne transformation.
”Den grønne omstilling lider lige nu under Nimby-effekten (not in my backyard, red.). Vi er alle sammen enige om, at vindmøller er en god idé, men ingen vil have dem i baghaven. Vi er blevet enormt berøringsangste over for de grønne løsninger, og det gør det svært at træffe de nødvendige beslutninger,” forklarer Søren.

Gør omstilling konkret
Tidligere miljøminister og siden klimaog energiminister, Connie Hedegaard, har fulgt Samsøs omstilling på nærmeste hold.
”Samsø har jo vist, at omstillingen er mulig, og øen har ovenikøbet vist, at man kan skabe nye fællesskaber i løbet af processen, og man kan skabe sig et brand, som også tiltrækker interesse fra andre, herunder fra besøgende og turister,” fortæller Connie.

Andre lande og lokalsamfund, der skal udvikle deres klimaarbejde, kan lade sig inspirere af Samsø, mener Connie: ”De kan lære, at man skal gå i gang. Samsø ventede ikke på en stor national plan eller på en konkret lov. Man gik i gang og fandt løsninger tilpasset de lokale forhold. Det er så uhyre vigtigt, at nogen gør omstillingen konkret og viser den i praksis. Mennesker ved godt, at der skal ske noget, men jeg tror, mange har svært ved at se løsningerne for sig og se sig selv i løsningerne. Der betyder det noget, at Samsø med opfindsomhed, humør og energiske ildsjæle har vist, hvordan omstillingen rent faktisk kan se ud. At det er noget, det kan være attraktivt at være en del af”.

1997 - 2007

  • Det hele startede med en energikonkurrence, som daværende miljøminister Svend Auken havde sat i gang. I 1997 blev det offentliggjort, at Samsø skulle være Danmarks første ”vedvarende energi-ø”.
  • Flere end 5.000 forskere, journalister, politikere, ambassadører, embedsfolk, skoleklasser og privatpersoner fra ind- og udland besøger hvert år Samsø for at diskutere energispørgsmål og få indblik i de erfaringer, øen har gjort sig med vedvarende energi.

2007 - 2021

  • Samsø har gennem mere end 20 år arbejdet målrettet mod at være selvforsynende med vedvarende energi, og det er lykkedes.
  • Samsøs elforbrug dækkes i dag 100 procent af 11 landbaserede vindmøller, ligesom mere end 70 procent af varmen kommer fra vedvarende energikilder.
  • Ti havvindmøller syd for Samsø producerer så meget overskud, at de foruden transport, kompenserer for den del af varmen, som stadig kommer fra bl.a. oliefyr.
  • Samsø arbejder på at blive klimaneutral senest i år 2030.
  • Samsø er den kommune, hvor der er installeret flest varmepumper pr. indbygger. I 2017 var 15,8 procent af Samsøs bygningsareal opvarmet med varmepumper.
  • Mere end halvdelen af de private oliefyr i de cirka 2.000 husstande på Samsø er erstattet af pillefyr, solvarmeanlæg, varmepumper og øens egen fjernvarmeforsyning.
  • Samsø er den kommune i Danmark med flest elbiler pr. indbygger.
    Læs mere på energiakademiet.dk

Hoteller i nærheden af Samsø er "Climate leader"

  • Bov Kro

    6163,02 km

    Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

    Læs mere : Bov Kro
  • Hotel Tønderhus

    6166,91 km

    I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

    Læs mere : Hotel Tønderhus
  • Schackenborg Slot og Slotskro

    6167,17 km

    Schackenborg Slot og Slotskro – hvor historie, fordybelse og forkælelse mødes.

    Midt i idylliske Møgeltønder, på kanten af den UNESCO-beskyttede Naturpark Vadehavet, finder du Schackenborg Slot og Slotskro – en oase af ro, nærvær og gastronomisk forkælelse. Her, hvor den kongelige historie folder sig ud omkring det majestætiske Schackenborg Slot, venter en oplevelse i særklasse for livsnydere, romantikere og naturelskere.

    Læs mere : Schackenborg Slot og Slotskro
  • Sivgaarden Boutique Hotel

    6169,43 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Vores dedikerede personale står klar til at give jer en personlig service, der sikrer, at jeres ophold bliver en sand fornøjelse, og vores kokke tilbereder menuen efter sæsonens bedste råvarer.

    Læs mere : Sivgaarden Boutique Hotel
  • Hotel 6400

    6175,39 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand

    6175,48 km

    Oplev unikke øjeblikke på Hotel Sønderborg Strand! Den fantastiske beliggenhed direkte ved stranden sikrer, at du kan nyde det bedste af både natur og historie. Med kun 250 meter til Sønderborgs pulserende centrum, får du det bedste af begge verdener – en rolig oase tæt på byens liv og charme.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand
  • Aiden Lolland - SDH Partner Hotel

    6178,67 km

    Oplev Aiden, Lolland - SDH Partner Hotel, et moderne og prisvenligt hotel i hjertet af Lolland. Nyd innovative selvbetjeningsmuligheder, stilfulde værelser og et væld af faciliteter. Udforsk den naturskønne omgivelser og skab uforglemmelige minder – din perfekte base til en afslappende getaway!

    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels / Best Western Hotels & Resorts - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Aiden Lolland - SDH Partner Hotel
  • Vadehavshotellet

    6180,24 km

    Opdag skønheden i Danmarks verdensarv - Natur, luksus og ro
    Træd ind på vores charmerende hotel med 56 elegante værelser, ideelt placeret midt i det betagende Vadehavsområde for en uforglemmelig oplevelse af ren afslapning.

    Læs mere : Vadehavshotellet
  • Hotel Røde-Kro

    6187,72 km

    Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

    Læs mere : Hotel Røde-Kro
  • Agerskov Kro

    6191,6 km

    Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

    Læs mere : Agerskov Kro