Selde Kirke

Foto: Skive Kommune - Thomas Køser

Selde Kirke

Selde kirke står i dag som en korskirke. Kirkens ældste dele, kor og skib, der er opført af granitkvadre, er romanske. I 1500-tallet blev nordre korsarm opført af genanvendte kvadre muligvis fra "Lund kirke". Bl.a. bemærkes tre forskellige slags sokkelsten mod nord. Samtidig blev skibet forlænget og forhøjet. I 1600-tallet blev den søndre korsarm opført som et gravkapel antageligt for Jørgen Rosenkrantz til Kjeldgård.

Tårnet er opført efter 1709 til afløsning af et fritstående, grundmuret tårn. Tårnrummet var indtil 1836 indrettet som gravkapel. Herefter blev tårnet benyttet som indgang.

Ved en hårdhændet restaurering 1869 indsattes nye, store jernvinduer, og kirkeinventaret, bl.a. alter og stolestader, blev fornyet. Stenene fra det gamle granitalter blev indmuret i det sydvestre hjørne af skibet. En flad sten med relikviegemme blev indsat i sydlige side af koret.
Døbefonten har på foden en runeindskrift. I

Tårnindgangen står en glat døbefontskumme fundet i Kjeldgårds have. Den kan stamme fra "Lund kirke".

På kirkegården nordøst for kirken ligger et velholdt gravsted med et hvidt kors med inskriptionen: "Hier ruht in Gott Johannes Wieler f 26.1.1874 d 16.6.1945".
Wieler døde som tysk flygtning i Selde. Hans datter, der var flyverenke, ejede intet ud over en guldring og nogle medaljer. Ved Wielers død bad hun den lokale snedker lave en kiste til faderen. Dette mente snedkeren ikke kunne lade sig gøre. Lægen i Selde, Anton Rask, var tolk og foranledigede efter nogen diskussion, at kisten blev lavet. Derefter opstod det problem, at ingen ville begraves ved siden af en tysker! Anton Rask, der havde været en ledende personlighed i modstandsbevægelsen, fastslog dog kort, at det ville han!
Rask døde 10.4. 1966. Han blev efter sit ønske begravet ved siden af tyskeren, bl.a. for at vise, at han som tidligere modstandsmand ikke bar nag til uskyldige ofre for krigen.

Kilde: De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Selde Kirke

 • Hotel Pinenhus

  12,41 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  13,19 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Hotel Thisted

  29,23 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • St. Binderup Kro

  30,1 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Tambohus Kro & Badehotel

  32,01 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Hotel Thinggaard

  38,5 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Grand Hotel Struer

  42,32 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Palads Hotel Viborg

  42,67 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Amerika

  50,91 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  53,98 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel