Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Foto: Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Foto: Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Foto: Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

I Thorvaldsen Samlingen på Nysø oplever I de enestående kunstværker, som Thorvaldsen udførte, mens han ofte boede og arbejdede under sine ophold hos familien Stampe på Nysø Gods, bl.a. hans selvportrætstatue i fuld størrelse, hvis originalmodel i gips er et af museets hovedværker.

Samtidig får I fortællingerne om det levende kunstneriske fællesskab, der også blomstrede på godset i disse år, og som tæller flere af guldalderens allerstørste kunstnere, forfattere og videnskabsmænd, herunder malerne V. Marstrand og P.C. Skovgaard, digterne H.C. Andersen, N.F.S. Grundtvig og B.S. Ingemann samt botanikeren J.F. Schouw og naturfilosoffen Heinrich Steffens. Det er blandt andet under et ophold på Nysø Gods, at H.C. Andersen bliver inspireret til at skrive første udkast af eventyret Nattergalen.

Gå en tur i den smukke park

Nyd også en dejlig spadseretur i godsets smukke park, hvorfra I også kan se over til det flotte atelier i den private have, som Christine Stampe fik opført til Thorvaldsen i sommeren 1839. Fra parken er der en smuk udsigt ud over Præstø Fjord med havnen og den gamle købstad i horisonten.

Atelieret blev indviet med en stor fest, hvor N.F.S. Grundtvig holdt tale og døbte atelieret Vølunds Værksted. Grundtvig forfattede også indskriften, der sidder over døren, og som lyder: "Mindst er Dværgen, som i Dovre boer, Thor i Hytten findes dobbelt stor”.    

På turen rundt i parken ser I havens mange træer, planter, buske samt sneglebakken, der førhen blev brugt til opbevaring af fødevarer. Fra havesiden ser I, hvordan herregården omkranses af en flot voldgrav på tre sider, og sidst på havevandringen kan I se godsets små heste, som er af racen Dansk Miniatureheste.

Herregården Nysø er opført 1671-73 for købmand Jens Lauritsen og er Danmarks første herregård i barok stil efter nederlandsk forbillede. Bygherren er formentlig Ewert Janssen, der også står bag Charlottenborg i København. Huset består af en hovedfløj og to sidefløje med indgangen imellem. Materialerne er røde mursten, sandsten, rødt helvalmet tegltag og en granitsokkel som fundament. Der er en trefags midtrisalit på både nord- og sydsiden dekoreret med fire joniske pilastre i sandsten på et højt postament. De bærer en trekantfronton på en sandstensgesims. Der er kobbertag på frontonerne. Nordsidens risalit er yderligere dekoreret med guirlander og bladranker. Her findes et urværk med to figurer i almuedragt med hver sin klokke, der slår henholdsvis kvarterslag og timeslag. 

Nysø Gods har været i familien Stampes eje siden år 1800 og ejes i dag af Marianne Stampe Holst. Godset omfatter de tre herregårde Nysø, Jungshoved og Christinelund. Der er ikke offentlig adgang til godset. 

Parkering 

Parkeringsplads på Nysøvej (se efter P-skilt). I kommer til museet ved at gå ned mod godset og ind gennem den gule port til godsets ladegård. Museet ligger i kavalerfløjen til venstre – se efter museumsskiltet.

Hoteller i nærheden af Thorvaldsen Samlingen på Nysø

 • Hotel Falster

  39,93 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  47,42 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Taastrup Park Hotel

  61,1 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel
 • Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel

  68,52 km

  Park Globetrotter Copenhagen Airport - SDH Partner Hotel præsenterer en behagelig overnatningsmulighed for både forretningsrejsende og fritidsrejsende, beliggende i nærheden af Københavns Lufthavn og Amager Strand. Oplev moderne faciliteter, imødekommende service og nem adgang til offentlig transport, blot få minutters gang fra hotellet.

  Læs mere : Plus Park Globetrotter Airport Hotel - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  69,34 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  69,4 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  69,54 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  70,75 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel
 • Skjalm Hvide Hotel

  78,84 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Skovshoved Hotel

  78,94 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel