Tranekær Slotsmølle

Foto: VisitLangeland

Dronebillede af Tranekær Slotsmølle

Foto: Mette Johnsen

Tranekær Slotsmølle

Foto: Colourbox

Tranekær Slotsmølle

De gamle vindmøller gør køreturen gennem det langelandske landskab ekstra køn og hyggelig. Et af øens karakteristiske træk er Tranekær Slotsmølle.

Publikum kan bese hele møllen indvendig.
I magasinbygningen findes en udstilling om mølleriets historie på Langeland.

Møllen drives af at et frivilligt møllelaug og udstillingerne er lavet af Langelands Museum.

Historien om Tranekær Slotsmølle

Kilde: ”Møller og møllefolk på Langeland” af Ole Mortensøn og Hans Larsen. Langelands Museum.

I al den tid møllen har været i drift, har den været hørt under grevskabet fra Tranekær Slot.
I flere hundrede år, har der været mølle der hvor slotsmøllen står i dag.

I 1720´erne og 30´erne udlejede grevskabet møllen på åremål. Den årlige afgift var 24 rigsdaler.

Den nuværende hollandske vindmølle blev bygget i 1846. Tidligere var her en stubmølle der malede mel i Tranekær.
Slotsmøllen blev opført med gennemkørsel, omgang og 5 kværne. Vindfanget var 33 alen langt (knap 21 m.), mod 29 alen på den tidligere stubmølle.

Magasinbygningen, som ligger op ad møllen, blev opført i 1916. På bjælker og vægge er indskrevet flere interessante oplysninger af de folk der tidligere arbejdede her.

Museum

Driften på Slotsmøllen ophørte i begyndelsen af 1960´erne. I 1975 solgte grevskabet møllen til ”Danske Møllers Venner” for et symbolsk beløb, som foretog forskellige restaureringsarbejder.
Møllen forfaldt dog og var udsat for hærværk.
I 1982 startede Langeland Museum sit møllerestaureringsprojekt på Tranekær Slotsmølle og i 1985 åbnede møllen som museum. Tranekær Kommune overtog samtidig ejendomsretten.

I 2008 blev møllen købt af ”Tranekær Slotsmøllelaug” og er siden drevet og vedligeholdt af frivillige ildsjæle.

Hoteller i nærheden af Tranekær Slotsmølle

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  38,22 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  44,51 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Brobyværk Kro

  45,28 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Tornøes Hotel

  50,35 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  50,69 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  53,17 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  59,57 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel 6400

  67,97 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  69,53 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Falster

  70,35 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster