Transformatortårn ved Østerskoven

Foto: Nadia Schmidt Larsen

Tårnet

Foto: Nadia Schmidt Larsen

Billeder i Transformatortårn

Foto: Nadia Schmidt Larsen

Transformatortårn

Kunst- og kulturhistorisk oplevelse 

Transformatortårnet ved Østerskoven byder dig udenfor til en kunst- og kulturhistorisk oplevelse og vandring i Østerskoven. Formidlingen inde i tårnet er 3 foldig og tager afsæt i den aktivitet, der var omkring skoven i årene 1940-1945, hvor den tyske værnemagt brugte skoven som ammunitionsdepot.  Formidlingen består af nutidige fotografier, historiske illustrationer og en podcast-vandring, som binder alle elementer sammen.

Inde i det rå og rustikke tårn finder du fire værker bestående af nutidige fotografier med historiske illustrationer. Ideen bag værkerne er at skabe en sammenhæng mellem hvad besøgende møder i dag inde i skoven og hvordan skoven fungerede under Anden Verdenskrig. Illustrationerne har hver især en sandfærdig kobling til et historisk element eller personlig historie.

Tårnet er belyst af nogle keramiske lamper, som den lokale keramiker Charlotte (Charamic) har stået for. Udviklingen og designet af lamperne tilhørende projektet beskriver hun med disse ord:  

Lamperne på væggene er inspireret af minerne, der har været i Østerskoven under Anden Verdenskrig. Jeg har modelleret den halvrunde form, som skal lede tankerne hen på miner, der er brudt eller sprængt. Den mørkegrønne glasur har jeg valgt, for at understrege den forvitring tiden har gjort, men også for at symbolisere håbet. 

Loftlamperne symboliserer den nattehimmel som soldaterne har kigget på om natten, stjernerne, lyset og ikke mindst håbet, men måske også noget faretruende, der var på vej.” 

Tilknyttet udstillingen inde i transformatortårnet, er en podcast-vandring. Her bydes du på en historisk-vandring gennem skoven og tilbage til tiden, hvor skoven blev brugt som ammunitionsdepot. Podcast-vandringen tager en lille times tid. På turen vil du møde personer som har boet med skoven som nabo og høre artikler som fortæller om modstandsfolk, Gestapo og om de soldater som arbejdede inde i skoven.

Ikke alle historier er børnevenlige og podcasten anbefales derfor ikke til børn under 14 år.

Du kan finde podcasten ved at bruge QR-koden eller søge på Transformatortårnet ved Østerskoven, der hvor du lytter til podcasts. 

Åbning: 
Tårnet har åbent 24/7 

 

Hoteller i nærheden af Transformatortårn ved Østerskoven

 • Bov Kro

  6163,02 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Tønderhus

  6166,91 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Benniksgaard Hotel

  6169,43 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Abild Kro & Hotel

  6171,99 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Hotel 6400

  6175,39 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  6175,48 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Rode-Kro

  6187,72 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Agerskov Kro

  6191,6 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Falster

  6192,27 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  6192,35 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel