Aabenraaskovene

Aabenraaskovene

Hjelmallé

6200 Aabenraa

Foto: Mette K. Hansen

Hjelm Skov - sti

Foto: Mette K. Hansen

Hjelm Skov - sti 2

Foto: Mette K. Hansen

Hjelm Skov - træfigur

Skovene omkring Aabenraa dækker et samlet areal på ca. 1.400 hektar, der primært er statsejet. Aabenraas skove består hovedsageligt af løvtræer som bøg, eg og ask, mens der findes mindre bevoksninger med gran. Skovene og de mange levende hegn omkranser byen som et grønt bælte, der meget karakteristisk for Aabenraa.

Landskabet omkring Aabenraa er et såkaldt morænelandskab, der blev dannet under den sidste istid for ca. 12.-15.000 år siden. Landskabet domineres af fjorden, der er en tunneldal. Denne opdeles i mindre tunneldale med stejle skrænter og smeltevandskløfter, jo nærmere man kommer Aabenraa by. Jordlagene består primært af ler. Aabenraas landskab har altid været bevokset med skov, eftersom de lerede og stejle skrænter ikke kan benyttes som landbrugsjord.

I 1641 lavede kartografen Johannes Mejer et kort over Aabenraa. Et kort, som den dag i dag viser samme udstrækning af Aabenraas skove. Dog ser skovene anderledes ud end de gjorde den gang. Der blev især dyrket egetræer til skibsværftsindustrien, som prægede Aabenraa gennem 1700- og 1800-tallet. Indtil 1800-tallet blev skovene afgræsset af svin og kreaturer, der gav en åben skov. I dag drives skovene således at de fornyer sig selv. Grantræer trives kun sparsomt i den lerede jord, hvorfor landskabet ikke bærer præg af store granskove. De få granarealer forsørger man dog at bevare af hensyn til skovens variation, fugle- og dyrelivet. Skovene huser ca. 80 fuglearter, hvor især ravnen er meget fremtrædende.  

Omkring Aabenraa finder du skove som Jørgensgård Skov, Nørreskov, Rise Skov, Langbjerg Skov, Søst Skov, Hjelm Skov, Sønderskov, Årup Skov og Vestermark.

Jørgensgård Skov ligger på den nordøstlige side af Aabenraa og har stejle skrænter, der når helt ned til fjorden. I det sydøstligste hjørne af skoven finder man Åbæk strand med gode bademuligheder og en smuk udsigt over vandet.

Nørreskov i det nordlige Aabenraa er en populær hundeskov. Fra Galgebakken, hvor den sidste hængning fandt sted i slutningen af 1700-tallet, er en flot udsigt over byen. I skoven finder du også resterne af en militær skydebane fra 1800-tallet.

Rise Skov vest for Aabenraa er præget af sit bakkede landskab med afvekslende natur. Du finder sø, ådal, urørt skov og enge med græssende kreaturer.

Langbjerg Skov i den vestlige del af Aabenraa befinder sig på en bakke mellem to tunneldale. Den dybe slugt mellem Nymølle og Øen forbinder dalene. Slotsmølleøen løber i bunden af slugten.

Søst Skov vest for Aabenraa strækker sig over 78 hektar. I den nordlige ende af skoven adskiller Mølleå Rise- og Søst Skov. Åen løber parallelt med den gamle jernbanestrækning mellem Aabenraa og Rødekro.

Hjelm Skov i det vestlige Aabenraa har altid været flittigt brugt at byens borgere. Skoven har blandt andet to vandreruter, parkeringsplads og skovlegeplads. Ved Kongens Forhøjning fortæller sagnet at Valdemar Sejr gik i land med Dannebrog efter togtet i Estland i år 1219.

Sønderskov i det sydlige Aabenraa har et særligt stejlt og kuperet terræn med små vandløb og kløfter. I skoven findes kilderne Hjortekilde og Helligkilde, som tidligere gav vand til vandmøllen Farversmølle.

Årup Skov syd for Aabenraa hørte i tidernes morgen under Søgård Gods som gennem middelalderen tilhørte adelsfamilien Ahlefeldt. Skoven blev især brugt som jagtterræn. Ved Dragebænken er der en meget fin udsigt over fjorden ved Aabenraa.

Vestermark i det vestlige Aabenraa er sammenhængende med Hjelm Skov og meget kuperet. Her finder du blandt andet en middelsvær mountainbike-rute på 8,4 km. Parkeringspladser findes på Enemarksvej.

Hoteller i nærheden af Aabenraaskovene

 • Hotel Røde-Kro

  5,58 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Røde-Kro
 • Agerskov Kro

  20 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Benniksgaard Hotel

  20,18 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Bov Kro

  21,97 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  28,77 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel 6400

  30,43 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Abild Kro & Hotel

  34,81 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Hotel Tønderhus

  35,88 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Gram Slotskro

  36,03 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  36,1 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro