Buste af journalist og fotograf Jacob A. Riis i Ribe

Buste af journalist og fotograf Jacob A. Riis i Ribe

6760 Ribe

Foto: Sydvestjyske Museer

Buste af Jacob A. Riis

Foto: Destination Vadehavskysten

Mindetavle på Jacob A. Riis barndomshjem

Foto: Jacob A. Riis

Børn der sover i en baggård | Jacob A. Riis

Jacob A. Riis blev født i Skolegade i 1849. Ung og ulykkeligt forelsket forlod han i 1870 Ribe med kurs mod USA og drømmen om et nyt, rigt liv. Som journalist satte han som den første fokus på de fattiges levevilkår i New York ved hjælp af fotografiet.

I et nært samarbejde med den amerikanske præsident Theodore Roosevelt fik han synliggjort og derefter ryddet op i lejekasernernes slum. Den dag i dag er han stadig en af de mest respekterede amerikanere. Ved sin død i 1914 var han kendt som "New Yorks nyttigste Borger", som Roosevelt kaldte ham.

Jacob A. Riis Komité
I 2002 blev der stiftet en Jakob A. Riis-komité med det formål, at styrke danskernes kendskab til deres berømte landsmand. I 2005 udkom biografien "Den Ideelle Amerikaner" af Tom Buk-Swienty: Den første fuldstændige biografi om Jacob Augustus Riis. I 2006 rejstes en buste af Jacob A. Riis i Badstuegade, ned til åen. Busten er udført af Gudrun Steen-Andersen.

Busten
Busten af Jacob A. Riis opsat i 2006, står i Badstuegade, ned til åen og nær Sct. Catharinæ Plads.

Mindetavle
En mindetavle for Jacob A. Riis findes i Skolegade.

Jacob A. Riis Museum i Ribe

I juni 2019 fik Jacob A. Riis sit eget museum i sin fødeby Ribe. 

Fotografier
Hos Ribe Byferie udstilles nogle af Jacob A. Riis' fantastiske fotografier fra New Yorks fattigkvarterer

Trailer
I forbindelse med Ribes 1300 års jubilæum i 2010 optog man en trailer til en evt. dokumentar-film om Ribes berømte søn, fotografen og journalisten Jacob A. Riis. Se traileren for projektet her.

I 2010 påbegyndte filmselskabet Citizen Dane, hvis instruktør Marcus Mandal bl.a. står bag tv-serien En Kongelig Familie og Karen Blixen - Out Of This World, et projekt som skal ende med en international dokumentar-film om Ribes berømte søn, fotografen og journalisten Jacob A. Riis. Marcus Mandal var i efteråret 2009 i Ribe for at optage en trailer til dokumentar-filmen. Traileren skal vække interesse hos investorer og fonde, således at det forhåbentligt bliver muligt at producere hele dokumentarfilmen. 

Hoteller i nærheden af Buste af journalist og fotograf Jacob A. Riis i Ribe

 • Gram Slotskro

  18,69 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Agerskov Kro

  31,96 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hovborg Kro

  32,81 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Abild Kro & Hotel

  39,23 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Billum Kro

  42,28 km

  Billum Kro er en ægte landevejskro, hvor du bliver mødt af fantastiske og nærværende værter. Beliggenheden tæt ved Vesterhavets skønne strande, Nationalpark Vadehavet samt det nye bunkermuseum Tirpitz, gør kroen til et oplagt udgangspunkt for dig, der søger gode oplevelser i det vestjyske.

  Læs mere : Billum Kro
 • Hotel Tønderhus

  44,45 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Tyrstrup Kro

  44,59 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Røde-Kro

  46,07 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen gør det muligt for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Røde-Kro
 • Hotel Hedemarken

  48,78 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Refborg Hotel Billund

  49,73 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund