Dommerby Kirke

Foto: Bill Pharsen

Dommerby Kirke

Dommerby kirke ligger på bakken midt i sognet mellem Tastum Sø (udtørret i slutningen af 1860'erne) og Skive Fjord ved den gamle landevej mellem Skive og Viborg. Kirken er opført i senromansk tid i munkesten og har formentlig stået stort set urørt indtil 1880, hvor kirkens sydsyde og apsis blev skalmuret. Den hvidkalkede nordside, der er uden vinduer, står nogenlunde urørt. I 1911 blev der bygget et nyt våbenhus uden om det eksisterende, som dermed blev udvidet med en halv meter.

Dommerby Kirke er kullet, d.v.s. uden tårn. Klokken, der hænger i en klokkestabel ved vestgavlen, er støbt i 1514 og bærer indskriften "Jesus Nazarenus rex iudeorum"("Jesus af Nazareth, jødernes konge").
Støbemesteren er ukendt, men er vistnok den samme, som har støbt Højslev Kirkes klokke.

Indvendig har kirken bjælkeloft i skib og kor. I apsis er det oprindelige halvkuppelhvælv bevaret, ligesom den runde korbue står uændret.

Midt i 1700-tallet er en del af kirkens udstyr blevet fornyet: Det kvadermurede alterbord blev på forsiden dækket af et panel med malerier: Mannasamlingen i ørkenen og Moses, der slår vand af klippen. Den trefløjede altertavle har malerier fra samme tid: I midtfeltet nadveren, i fløjene Moses og Aron.

Prædikestolen er fra 1751 og udsmykket med malerier, der svarer til altertavlens. Et sæt altermalerier af Johannes N. Skov fra 1858 hænger i kirken.

Kirkegården er præget af, at en del af Højslev Stationsby ligger i Dommerby sogn, men der findes også gravsteder for gårdene i Dommerby, bl.a. Dalsgård.

Kilde: De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Dommerby Kirke

 • Palads Hotel Viborg

  22,71 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Pinenhus

  25,36 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  26,85 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Grand Hotel Struer

  30,6 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Tambohus Kro & Badehotel

  31,36 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • St. Binderup Kro

  34,67 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  35,96 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Kongensbro Kro

  45,88 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Aiden, Herning - SDH Partner Hotel

  45,99 km

  Hotel Aiden byder velkommen til dem, der kan lide at rejse enkelt og afslappet. Hotellet leverer den optimale kombination af værdi og komfort, der opfylder nutidens rejsendes forventninger. Hotellet arbejder stærkt på at være i front blandt overnatningsvirksomheder med teknologiske løsninger.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Aiden, Herning - SDH Partner Hotel
 • Hotel Thinggaard

  46,29 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard