Egebjerg Bakker og Stenstrup Issø

Egebjerg Bakker og Stenstrup Issø

5762 Vester Skerninge

Foto: Mikkel Jézéquel

Egebjerg bakker fotograferet mod syd ca midt i bakkerne

Besøg Egebjerg Bakker og Stenstrup Issø

bakkerne ligger ca. 8-10 km nordvest for Svendborg. Øst for Svendborgmotorvejen afgrænses området af Højes Dong Bakker med udsigtspunktet Højbjerg på 112 meter.

Der er parkeringspladser ved Egebjerg Mølle og Naturstyrelsens areal ved Bakkelundgård. I Egebjerg Bakker er der markerede vandrestier, heriblandt en strækning af Øhavsstien. Rundt om i området findes picnicpladser, madpakkehus, en shelterplads og flere gode udsigtspunkter.

Det skal du opleve ved Egebjerg Bakker og Stenstrup Issø

Når du besøger Egebjerg Bakker, skal du en tur forbi den gamle Egebjerg mølle som i dag er formidlingscenter Egebjerg Mølle Naturrum med udstillinger om områdets natur- og kulturhistorie. Der er åbent døgnet rundt, året rundt. Naturrummet skal inspirere besøgende til at tage ud og opleve naturen på egen hånd. Fra møllens top får du et fantastisk kig ud over bakkerne.

Tæt ved Egebjerg Mølle finder du også det fredede området Rødme Svinehaver som er Fyns fineste overdrev. Området har aldrig har været opdyrket, men er blevet afgræsset igennem århundreder. Det har skabt en artsrig vegetation med mange sjældne plantearter.

Stenstrup Issø ligger nord for Egebjerg Bakker, søen har siden middelalderen op til i dag været brugt at teglværker, da leeren i søren ahr en helt særlig samensætning.

Geologiske perspektiver ved Egebjerg Bakker og Stenstrup Issø

Egebjerg Bakker er en 5,5 km lang, 3 km bred og op til 110 m høj randmoræne skubbet op fra en sydlig retning af den del af Bælthav Isstrømmen (18-17.000 år før nu), der kaldes for ’Lillebæltsgletsjeren’. Bakkerne består af sammenskubbede lag af moræne- og smeltevandsaflejringer sammen med lag fra Eem-mellemistiden (130-115.000 år før nu), ’Det Hvide Sand’ fra Weichsel, samt indslag af 60 millioner år gamle lerlag fra perioden Paleocæn.

De øst-vestgående bakkerygge ses tydeligt i landskabet og opleves som en rutsjebane, når man kører ad Skovmarksvej og Alpevej mellem Egebjerg og Ollerup. Mellem nogle af bakkeryggene er der småsøer og moser, hvorfra man tidligere hentede tørv til brændsel.

I Rødme Svinehaver ses en såkaldt stenbestrøning. Det er store sten i jordoverfladen, som stadig ligger der, hvor isen i sin tid efterlod dem.

Mod øst er den nord-syd gående randmoræne Højes Dong Bakker skabt af den del af Bælthav Isstrømmen, der kaldes for ’Storebæltsgletsjeren’. Da gletsjeren gik i stå og blev til dødis, fik en del af randmorænen lagt et dødislandskab oven på sig i form af store kuppelformede bakker, heriblandt det 112 m høje udsigtspunkt Højbjerg.

I lavlandet omkring Stenstrup opstemmedes store mængder smeltevand og herved opstod Stenstrup Issø. Hovedindløbet til søen lå i det sydøstligste hjørne ved Sellebjerg, hvor der blev opbygget et stort sø-delta af sand og grus. Det finere ler blev ført ud i søens dybere dele længere mod nordvest og aflejret som tykke lag af smeltevandsler. Vanddybden i issøen varierede mellem 10 m og 25 m.

I takt med at dødisen mod vest smeltede, bredte søen sig over et større område, hvorved vandstanden trinvist sænkedes. Spor efter de tidligere søbredder ses nu som lave ’klinter’, der ligger i forskellige højder i det tilstødende landskab. Til sidst tømtes smeltevandssøen for vand gennem Hørup Å og Hundstrup Å.

Ebebjerg Bakker og Stenstrup Issø er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav

I 2018 besluttede Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø at etablere Geopark Det Sydfynske Øhav med henblik på at blive udnævnt til UNESCO Global Geopark. Formålet med geoparken er at skabe og bevare et område med plads til bådemennesker og natur.

En UNESCO Global Geopark skal bringe et områdes geologi, natur og kulturhistorie i spil og formidle et budskab om, at mennesket er en del af livet på jorden. At vi alle er afhængige af jordens ressourcer, påvirket af klimaforandringer og ansvarlige for en bæredygtig udvikling.

Geopark Det Sydfynske Øhav formidler historien om en dramatisk havstigning på Sydfyn og øerne. En havstigning, der formede en helt særlig natur, der de sidste små 10.000 år har dannet forudsætningerne for områdets eksistens og kulturelle identitet. Det er historien om, hvordan landskabet og øhavet fortsat forandrer sig og definerer, hvordan vi som mennesker lever i dag. Og Geopark Det Sydfynske Øhav handler ikke mindst om at forstå, hvordan vi gennem bæredygtig udvikling fortsat kan passe på vores særlige geologiske, biologiske og kulturelle arv.

Hoteller i nærheden af Egebjerg Bakker og Stenstrup Issø

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    15,32 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Brobyværk Kro

    21,82 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Knudsens Gaard

    32,42 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Frederik VI's Hotel

    39,51 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Munkebo Kro

    40 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Tornøes Hotel

    40,15 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Hotel 6400

    49,77 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    51,05 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
  • Benniksgaard Hotel

    66,17 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    68,58 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel