Esbjerg Havn - fra 250 meter kaj til 12 kilometer

Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv

Gl. dokhavn i Esbjerg

I dag er det umuligt fra et offentligt tilgængeligt sted i Esbjerg at få et samlet overblik over havnen. 12 km kajanlæg bøjer sig langs kystlinjen og er en levende organisme, konstant under udbygning og tilpasning. Et sted hvor forandring både er et vilkår og en tilstand.

Kom man til samme sted for ca. 150 år siden, var Esbjerg blot en lille bebyggelse med to gårde, tre huse og 23 indbyggere, der indgik som en del af Jerne Sogn. Indbyggerne levede af landbrug og supplerede med lidt fiskeri til husbehov. 

Med tabet af hertugdømmerne efter krigen i 1864 havde Danmark ikke længere havne på den jyske vestkyst, da de alle tilfaldt Preussen ved fredsafslutningen. Fra dansk side ønskede man dog ikke at bruge disse nu udenlandske havne, men ville have sine egen.

Efter grundige undersøgelser faldt valget på Esbjerg som stedet, hvor en ny Vestkysthavn skulle anlægges. Her blev der hurtigt dybt ud fra kysten, så der skulle graves minimalt, hvilket spillede en rolle på en tid, hvor entreprenørredskaberne var skovl og spade, trillebør og hestevogn. Til fordel for stedet talte også, at både Fanø og halvøen Skallingen gav læ for det voldsomme Vesterhav, så de store sejlskibe uden motorkraft havde roligere farvand at manøvrere i, når de skulle ind gennem den snævre sluseport for at komme i havn.

Den 24. april 1868 vedtog Rigsdagen loven om anlæg af en havn i Esbjerg, og den 17. november 1868 fik den schweiziske ingeniør Carlé entreprisen og lovede at have projektet færdigt i løbet af tre år. Han blev dog senere sat fra bestillingen, og da var havnen langt fra færdig. Den 15. august 1874 åbnede den for besejling, men helt færdigt blev den først i 1878. I alt 250 meter kaj var der fra begyndelsen. 

Havnen blev anlagt af hensyn til den danske landbrugseksport af levende kreaturer og svin. Fiskeri tænkte ingen på, ej heller at der ville komme en by ved havnen. Eventuelle tilflyttere forventede man nemlig ville slå sig ned i Nordby på Fanø og så pendle frem og tilbage. Snusfornuft fik dog tilflytterne til at købe sig en grund tæt ved havnens område og bygge sig små huse til boliger. Den sparsomme, men stadigt voksende bebyggelse gav grobund for et begyndende handelsliv med købmænd, slagtere og bagere, ligesom de første fiskere fandt vej til Dokhavnens rolige bassin. Et bysamfund begyndte at vokse op på det sted, hvor der ikke skulle have været andet og mere end en havn.

Esbjerg Havns videre udvikling blev historien om konstant tilpasning og justering. Ikke meget blev, som det var tænkt. Eksporten af levende kreaturer og svin blev i slutningen af 1870rne ramt af eksporttold i England og Tyskland, hvilket fik dansk landbrug til at omlægge produktionen til forarbejdede animalske produkter som smør og bacon, som var blevet meget efterspurgt på det engelske marked. Heldigvis kunne disse produkter fra især andelsmejerier og –slagterier også udskibes fra Esbjerg Havn.

Det nye landbrug havde brug for en masse rå- og hjælpestoffer, som kunne importeres via Esbjerg Havn, ligesom den begyndende industri krævede import af råvarer fra udlandet. Heldigvis var havnen også velegnet til disse opgaver, og ikke mindst havde den en fordel ved at være næsten isfri. Flere og flere mennesker flyttede til Esbjerg, der i 1899 fik det blå stempel som by ved at blive ophøjet til købstad – indbyggertallet var vokset fra 23 til 12.967 i 1899.

I 1890rne voksede fiskeriet voldsomt, og indtil ca. 1970 var erhvervet lokomotivet i havnens og byens fortsatte udvikling og vækst. I slutningen af 1960rne gav eftersøgningen af olie i Nordsøen resultat, og med energikrisen i 1973 blev udvindingen rentabel. Det hvirvlede Esbjerg ind i et offshoreeventyr, som gjorde byen til Danmarks første og eneste offshoreby, og inden for de seneste 20 år er olien blevet suppleret med vindenergi, så man i dag taler om Esbjerg som energimetropol. Udskibning af vindmøller præger ikke blot havnens område, men også landevejene omkring by og havn. Og stedet, hvor eventyret begyndte i 1868 med to gårde, tre huse og 23 indbyggere, lægger i dag navn til en kommune, der efter strukturreformen i 2007 har over 115.000 indbyggere. 

Niels Christensen Esbjerg var en af de to bønder, der tjente gode penge på at sælge jord til havn og by fra 1868. Hvis det ellers var muligt, kunne det være sjovt at invitere ham tilbage og se, hvad det hele havde udviklet sig til. Formodentlig ville han som Holbergs Jeppe i baronens seng knibe sig i armen og spørge: »Drømmer jeg, eller er jeg vågen?«.

Hoteller i nærheden af Esbjerg Havn - fra 250 meter kaj til 12 kilometer

  • Billum Kro

    18,55 km

    Billum Kro er en ægte landevejskro, hvor du bliver mødt af fantastiske og nærværende værter. Beliggenheden tæt ved Vesterhavets skønne strande, Nationalpark Vadehavet samt det nye bunkermuseum Tirpitz, gør kroen til et oplagt udgangspunkt for dig, der søger gode oplevelser i det vestjyske.

    Læs mere : Billum Kro
  • Hotel Hovborg Kro

    34,8 km

    Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

    Læs mere : Hotel Hovborg Kro
  • Nymindegab Kro

    42,41 km

    Nymindegab Kro troner sig op på kanten af Vesterhavet. Den er nem at kende på den gule farve, og ligger på klittens top længst mod vest. Kroen er gennemrenoveret fra kælder til kvist, og frister med en pragtfuld restaurant, der har en betagende udsigt over klitterne, fjorden og den høje vestjyske himmel.

    Læs mere : Nymindegab Kro
  • Gram Slot & Slotskroen

    42,82 km

    I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slot og Slotskroen. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer.

    Læs mere : Gram Slot & Slotskroen
  • Hotel Hedemarken

    45,46 km

    Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

    Læs mere : Hotel Hedemarken
  • Bechs Hotel

    49,66 km

    Bechs Hotel i hjertet af Tarm er et af Vestjyllands rigtig gode spisesteder, og navnlig de mange vestjyske fiskeretter er populære. Lige uden for døren finder du både Skjern Å og Ringkøbing Fjord – og dermed fine muligheder for lystfiskeri, dejlige vandreture, badning og fuglekiggeri.

    Læs mere : Bechs Hotel
  • Sdr.Omme Kro

    50,27 km

    Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

    Læs mere : Sdr.Omme Kro
  • Refborg Hotel Billund

    51,29 km

    Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

    Læs mere : Refborg Hotel Billund
  • Hotel Svanen Billund

    52,22 km

    Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

    Læs mere : Hotel Svanen Billund
  • Agerskov Kro

    57,07 km

    Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

    Læs mere : Agerskov Kro