Faunapassagen

Faunapassagen

Langebro

8600 Silkeborg

Foto: VisitSilkeborg

IMG_9869_EDIT

Foto: VisitSilkeborg

IMG_4451_EDIT

Foto: VisitSilkeborg

IMG_5995_EDIT

Faunapassagen

Gudenåen har været stemt op ved den nuværende Langebro i Silkeborg siden en gang i middelalderen. Her blev der etableret en vandmølle på stedet, hvor vandkraften blev udnyttet til at drive en kværn, der malede korn.
I forbindelse med etableringen af Silkeborg Papirfabrik i 1844 blev møllen nedlagt og vandkraften i stedet brugt til at drive maskinerne på fabrikken.

Da papirfabrikken lukkede i 2000 afgav de nye ejere af fabriksområdet frivilligt retten til at udnytte vandkraften. Den daværende opstemning blev fjernet og det samme gjorde et turbinehus på stedet. Hermed var der åbnet op for muligheden for at få etableret en længe ønsket passage for fisk og andre smådyr – en såkaldt faunapassage.Passagen blev åbnet i juni 2004. Den er med sine 90 m. den længste af slagsen i Danmark.

Der blev brugt 10.000 tons store kampesten, 200 tons jern, 300 tons beton og 20 tons træ til selve stryget, der leder vandstrømmen i zig-zag-form i et fald på ca. to meter fra havnen og ned til enden af stryget. Vandstrømmen styret automatisk af tre store stemmeporte, der sørger for at vandstanden kun svinger indenfor en på forhånd afgrænset højde.Ved siden af passagen er en kanal, der leder kanoer og både fra kammerslusen ved havnen og videre ud i åforløbet.

Hoteller i nærheden af Faunapassagen

 • Hotel Dania Silkeborg

  1,43 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Kongensbro Kro

  15,83 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Låsby Kro

  16,07 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Nørre Vissing Kro

  19,08 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Skanderborghus

  28,28 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Montra Hotel Sabro Kro

  28,94 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Palads Hotel Viborg

  32,52 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Eyde - SDH Partner Hotel

  36,09 km

  Hotel Eyde er et unikt hotel med en rig historie, der går helt tilbage til 1839. Kvalitet er det afgørende element hos os, og vi stræber altid efter at skabe den bedste madoplevelse ved at lave alt fra bunden. Hotellet er placeret centralt og bekvemmeligt i Herning, og du har derfor indre by som udgangspunkt.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Eyde - SDH Partner Hotel
 • Herning City Hotel

  36,29 km

  Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

  Læs mere : Herning City Hotel
 • Jørgensens Hotel

  38,85 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel