Føvling Kirke

Føvling Kirke

Kirkebakken 1

6683 Føvling

Telefon: 75393355

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Føvling Kirke

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Føvling Kirke, bygningsdetalje

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Føvling Kirke

Kirken lå oprindeligt frit i et skovløst og åbent landskab. Først omkring 1880 voksede landsbyen Føvling op omkring kirken. Ribe Domkirke har været brugt som inspiration for den romanske kvadrestensbygning. Tårnet er opført i 1773 i munkesten og kalket hvidt som erstatning for et tidligere og højere, der i hine tider fungerede som landkending: "Føvling Kirke med sin røde lue". 

Kirken er placeret på en skråning med fald til sydvest, og består af apsis, kor og skib, som indvendigt har 4 hvælvede fag. Føvling Kirke har i perioder tilhørt ejeren af Sønderskov Hovedgård syd for Brørup. Kirkens oprindelige inventar i træ led voldsom overlast under svenskekrigene 1657 til 1660, hvor soldaterne brugte kirken som vagtstue og træinventaret som brændsel.

Døbefonten er kirkens oprindelige. Det øvrige inventar er tilpasset tidernes skiften, og kirkerummet fremstår i landlig senbarok og med enkelte kalkmalerier, som er vurderet bevaringsværdige. De forestiller våbenskjolde og dyr samt fine ornamenter bl.a. en passerroset. Altertavlen er fra 1753 og bærer Sønderskov-ejeren Samuel Nicolaus Claudius’ våbenskjold. Altertavlens malerier viser Nadverens Indstiftelse, og fremstår originalt fra 1753. I våbenhuset står runesten med latinsk indskrift, den menes at være sat over kirkens bygmester. 

Kirkeskibet har to døre, der sidder overfor hinanden på syd- og nordsiden, og som er næsten ens. De to søjleportaler som er af granit, kan forbindes med et af de sagn, der har løbet om Føvling Kirke. Sagnhistorien går på, at to herremænd var så bitre fjender, at de ikke kunne gå ind ad den samme kirkedør. Derfor blev man nødt til at lave to kirkedøre. Den af dem, der døde først skulle have sin dør muret til. At historien måske har en smule hold i virkeligheden, skyldes et kongebrev fra 1596, som anviser, at der skal findes en retmæssig siddeplads til Peder Juel og hans hustru. Modparten antages at have været ejeren af Nielsbygård syd for Føvling.

På kirkegården står 6 nyistandsatte gravsten fra slægten Elbæk. Gravstenene er i dag fredede, og er i 2014 genopsat med "opfriskede" inskriptioner. Stenene af kalksten var hærgede af tidens tand. To brødre af Elbæk-slægten fra Holstebro var ridefogeder på Sønderskov i 1700-tallet, og ejede også Elbækgård ved Bobøl.

Natur
Den 12 cm store kirkeugle, som var almindelig i Danmark for år tilbage, kan stadig ses i nærheden af Føvling Kirke. Den bor ikke i kirkens bygninger, men ved et hus i nærheden.

Hoteller i nærheden af Føvling Kirke

 • Hotel Hovborg Kro

  17,24 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Gram Slotskro

  18,95 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Refborg Hotel Billund

  32,88 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Svanen Billund

  33,24 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Hotel Hedemarken

  33,57 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Tyrstrup Kro

  35,08 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Agerskov Kro

  37,78 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Billum Kro

  42,4 km

  Billum Kro er en ægte landevejskro, hvor du bliver mødt af fantastiske og nærværende værter. Beliggenheden tæt ved Vesterhavets skønne strande, Nationalpark Vadehavet samt det nye bunkermuseum Tirpitz, gør kroen til et oplagt udgangspunkt for dig, der søger gode oplevelser i det vestjyske.

  Læs mere : Billum Kro
 • Sdr.Omme Kro

  43,14 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  47,1 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel