Frederik 7. på Torvet i Hillerød

Frederik 7. på Torvet i Hillerød

Torvet

3400 Hillerød

Foto: Ann Jørgensen

Frederik 7. på Torvet i Hillerød

Væk med enevælden

Frederik 7. var eneste søn af den enevældige Christian 8. Som kronprins levede han et udsvævende liv og interesserede sig meget lidt for statssager, hvilket var med til at sætte skub i overvejelserne om at afskaffe enevælden. Uroligheder og revolutionsstemning i flere af Europas hovedstæder spillede nok også en rolle. Grundloven af 5. juni 1849 blev underskrevet allerede året efter Frederik 7. besteg tronen (1848 – 1863) og dermed blev han Danmarks første konstitutionelle konge.

Gift til venstre hånd

Kongen havde to afbrudte ægteskaber bag sig (danske Vilhelmine Maria og tyske Caroline Charlotte Mariane af Mecklenburg- Strelitz) da han i 1850 giftede sig ”til venstre hånd” med den borgerlige Louise Rasmussen. Hun var tidligere balletdanserinde og havde været kongens elskerinde i flere år. Da Frederik blev konge fik hun titlen Grevinde Danner, og de blev gift i Frederiksborg Slotskirke i 1850. Det var et kontroversielt ægteskab, som vakte stor modstand i aristokrati og borgerlige kredse, og ægteskabet var en politisk belastning for kongen.

Frederik Folkekær

Men parret var populært i landbefolkningen, og Louise havde en stabiliserende virkning på kongen.  Frederik 7. havde mange tilhængere på grund af sin jævne og ligefremme optræden, og fik tilnavnet Frederik Folkekær. Han dyrkede sine interesser, bl.a. amatør arkæologi, og ville hellere være ude i naturen end ved hoffets stive pligter.

Louises Ø og Fantasiens Ø

Frederik 7. skabte nogle fristeder i naturen for sig selv og sin Louise, hvor de kunne være i fred. Han havde en forkærlighed for øer, derfor kan vi stadig opleve Fantasiens Ø og Louises Ø, som begge er fascinerende eksempler på landskabsdesign fra 1850’erne.  

Grevinde Danner

Grevinde Danner blev Frederik 7.s tredje hustru, og vigtigste støtte og livsledsager. Hun var en stærk kvinde og en mønsterbryder, der tog turen på den sociale rangstige fra  født udenfor ægteskab til kongens hustru. Hun glemte ikke samfundets svageste og havde hele livet et stort socialt engagement.

Danner testamenterede hele sin kongelige arv og Jægerspris slot til oprettelse af et børnehjem "til gavn for fattige og efterladte piger", og en boligstiftelse til ”trængende fruentimmere af arbejderklassen”, i dag kendt som Dannerhuset i København. I sit humanitære arbejde såede Grevinde Danner mange frø, der stadig blomstrer her 150 år efter hendes død.

Branden der endte det hele

Da Frederik 7. og Grevinde Danner flyttede ind på Frederiksborg i 1848, byggede de slottet om for at gøre boligen mere tidssvarende. Der blev blandt andet installeret flere kakkelovne og kaminer, så de kunne holde varmen i de store rum. Men det blev katastrofalt, for det var en af disse nye varmekilder der antændte den store slotsbrand.

Natten mellem den 16. og 17. december 1859 brændte Frederiksborg Slot. Størstedelen af slottets interiør forsvandt i flammerne, flere steder stod kun de sodsværtede mure tilbage. Kun Slotskirken og Audienssalen overlevede branden.

Herefter var slottet uegnet som bolig, og der blev definitivt sat punktum for Frederiksborg Slot som kongebolig.

Onde tunger siger…

Skulpturen af Frederik 7. på Torvet står med ryggen mod hans tidligere hjem, Frederiksborg Slot. Hvorfor mon? Onde, eller snarere vittige, tunger i Hillerød siger, det er fordi han skammer sig over at ha’ leget med tændstikker… 

Hoteller i nærheden af Frederik 7. på Torvet i Hillerød

  • Hotel Gilleleje Strand

    21,82 km

    Hotel Gilleleje Strand er et traditionsrigt badehotel fra 1896, som i dag er totalt nyrenoveret. Hotellets 25 værelser er forskellige, men fælles for dem er den pragtfulde beliggenhed: Du bor midt i Gilleleje – og samtidig kun et stenkast fra fiskerihavnens maritime atmosfære og byens yndede badestrand.

    Læs mere : Hotel Gilleleje Strand
  • Skovshoved Hotel

    26,43 km

    Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

    Læs mere : Skovshoved Hotel
  • Taastrup Park Hotel

    30,72 km

    Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

    Læs mere : Taastrup Park Hotel
  • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

    32,85 km

    Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
  • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

    33,31 km

    Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel
  • Park Globetrotter Airport - SDH Partner Hotel

    39,84 km

    Park Globetrotter Copenhagen Airport - SDH Partner Hotel præsenterer en behagelig overnatningsmulighed for både forretningsrejsende og fritidsrejsende, beliggende i nærheden af Københavns Lufthavn og Amager Strand. Oplev moderne faciliteter, imødekommende service og nem adgang til offentlig transport, blot få minutters gang fra hotellet.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Park Globetrotter Airport - SDH Partner Hotel
  • Hotel Gjerrild Kro

    111,06 km

    Midt mellem Djurslands eventyrlige skove og Kattegat-kystens børnevenlige strande, ligger Hotel Gjerrild Kro. Der er kun 10 minutter til Grenå og 45 minutter til Randers Regnskov og Aarhus. Attraktionerne taler for sig selv, men naturen skal og bør opleves.

    Læs mere : Hotel Gjerrild Kro
  • Tornøes Hotel

    116,11 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Munkebo Kro

    121,52 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Kaløvig Badehotel

    126,63 km

    Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

    Læs mere : Kaløvig Badehotel