Frederiksborg Slot - 500 års Danmarkshistorie på Nationalhistorisk Museum

Foto: Tine Uffelmann & Nikolaj Danielsen

Frederiksborg Slot og Nationalhistorisk Museum

Foto: Ann Jørgensen

Frederiksborg Slot

Foto: Daniel Overbeck

Frederiksborg Slot_Daniel Overbeck

Nordens største renæssanceslot

Frederiksborg har navn efter Frederik 2. som opførte det første slot på stedet. Men det blev hans søn, Christian 4., som opførte det pragtfulde bygningsværk vi ser i dag, Nordens største renæssanceslot.

Find entrépriser og åbningstider på Det Nationalhistoriske Museum

Oplev 500 års Danmarkshistorie

Frederiksborg Slot er hjem for Nationalhistorisk Museum. Gennem malerier, portrætter, møbler og kunsthåndværk fra forskellige stilperioder fortæller museet 500 års Danmarkshistorie.

På en tur gennem slottes mange smukke sale møder du konger og dronninger, adelige og borgerlige, begivenheder og epoker som alle har været med til at forme Danmarks udvikling og historie.

Med skiftende særudstillinger af dansk og international karakter, faste søndagsomvisninger og familieaktiviteter i skoleferierne sætter museet Danmarkshistorien i perspektiv og holder dialogen med fortiden levende.

Begivenheder og udstillinger på Det Nationalhistoriske Museum

Find den nemmeste vej til Slottet i Hillerød

Ved hjælp af dinoffentligetransport.dk kan du finde den nemmeste og hurtigste vej at komme frem til Frederiksborg Slot med offentlig transport.

Det skal du se på Frederiksborg Slot

  • Riddersalens pomp og pragt

Riddersalen ligger på 2. sal over slotskirken og er et af slottets højdepunkter. Den er genskabt som på Cristian 4.s tid og prægtigt udstyret, så du levende kan forestille dig fortidens kongelige fester med pomp og pragt.

Kig op, for loftet er overdådigt udskåret og bemalet med en stor detaljerigdom, som er værd at studere nærmere. På væggene hænger smukke gobeliner og portrætter af den glücksborgske kongefamilie, et af de nyeste er Niels Strøbæks maleri af 3 generationer: Dronning Margrethe, Kronprins Frederik og Prins Christian.

  • Audienssalen

I Audienssalen har høj som lav siden 1680’erne kunnet få foretræde for kongen. Audienssalen blev skånet ved den ødelæggende brand i 1859, og derfor kan du her opleve et enestående eksempel på et originalt barokinteriør fra Christian 5.’s tid. Audienssalen genåbnede i maj 2016 efter en omfattende restaurering over fire år.

En pudsig detalje i Audienssalen er den indbyggede elevator, som blev installeret i 1692 til Christian 5. Ved hjælp af et trisseværk kunne kongen i en stol hejses fra Audienssalen og direkte ned i Møntporten, og på den måde diskret forlade slottet i karet.

  • Slotskirken

Frederiksborg Slotskirke blev ligesom Audienssalen overvejende skånet for slotsbrandens ødelæggelser i 1859, så kan du kan opleve slotskirken næsten som den så ud, da de enevældige konger blev salvet her.

I dag har alle adgang til gudstjenester og koncerter i det historiske rum. Fra gallerigangen øverst, hvor der løbende ophænges våbenskjolde for elefantriddere og storkorsriddere af Dannebrogsordenen, er der en fantastisk udsigt over kirkerummet.

  • Portrætsamlingen

På slottets 3. sal bliver fortællingen om Danmarks historie ført helt op til nutiden. Her kan du se portrætter, historiemalerier og møbler fra det 20. og 21. århundrede., bl.a. portrætter af politikere, sportsstjerner, musikere, forfattere og andre kulturpersonligheder. Rummene er enkle og udgør en tidssvarende baggrund for den moderne portrætkunst.

Læs også: 7 ting, du skal opleve på og omkring Frederiksborg Slot

Derfor hedder slottet Frederiksborg

Frederik 2. lagde grunden, da han i 1560 erhvervede herregården Hillerødsholm og byggede den første udgave af Frederiksborg.

Sønnen Christian 4., der blev født og voksede op på slottet, havde større ambitioner: i årene 1600 – 1620 rev han faderens slot ned og opførte det langt større og smukke renæssanceslot, vi kan se i dag. Slottet er udtryk for Christian 4.s position som en magtfuld europæisk monark i sin tid, bygget til at imponere Europas konger og fyrster, og der er ikke sparet på noget.

Hvor længe var Frederiksborg kongelig bolig?

Der boede kongelige på Frederiksborg indtil slutningen af 1700-tallet, derefter blev slottet betragtet som umoderne. Men Frederik 7. bragte nyt liv til Frederiksborg i midten af 1800-tallet, da han flyttede ind med Louise Rasmussen, Grevinde Danner.

Parret moderniserede slottet med flere kaminer og kakkelovne, for at kunne opvarme de store rum. Det blev katastrofalt: En af varmekilderne antændte den store slotsbrand i 1859, hvor størstedelen af interiøret brændte ud. Kun Slotskirken og Audienssalen overlevede branden.

Reddede slottet - Brygger Jacobsens vision

Ved genopbygningen ønskede kongefamilien ikke længere at bo på slottet. Carlsbergs grundlægger, brygger J. C. Jacobsen, foreslog at skabe et nationalhistorisk museum i de flotte rammer, og tilbød at finansiere det. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg blev stiftet i 1878 og har siden været en selvstændig del af Carlsbergfondet.

Åbningstider, parkering, tilgængelighed m.m.

Find al nødvendig information for at planlægge dit besøg på Frederiksborg Slot. Læs om åbningstider, entré, parkering, tilgængelighed, transport, fotografering, museumsbutik på Frederiksborg Slot.

Nationalhistorisk Museum anbefaler, at du køber din entrebillet inden besøget.

Køb entrébillet til Frederiksborg Slot

Download guiden på forhånd

  • Download app'en "smartify" og få adgang til alle guides på Det Nationalhistoriske Museum.
  • Du kan scanne kunstværker og høre audioguides i app'en.
  • Mobildækningen på museet kan variere, download derfor audioguiden inden besøget eller i forhallen, hvor der er gratis Wi-Fi. 

Hoteller i nærheden af Frederiksborg Slot - 500 års Danmarkshistorie på Nationalhistorisk Museum

  • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

    1,53 km

    Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
  • Skjalm Hvide Hotel

    14,28 km

    Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

    Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
  • Hotel Gilleleje Strand

    21,31 km

    Hotel Gilleleje Strand er et traditionsrigt badehotel fra 1896, som i dag er totalt nyrenoveret. Hotellets 25 værelser er forskellige, men fælles for dem er den pragtfulde beliggenhed: Du bor midt i Gilleleje – og samtidig kun et stenkast fra fiskerihavnens maritime atmosfære og byens yndede badestrand.

    Læs mere : Hotel Gilleleje Strand
  • Marienlyst Strandhotel

    22,54 km

    Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

    Læs mere : Marienlyst Strandhotel
  • Skovshoved Hotel

    26,87 km

    Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

    Læs mere : Skovshoved Hotel
  • Taastrup Park Hotel

    31,23 km

    Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

    Læs mere : Taastrup Park Hotel
  • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

    33,34 km

    Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
  • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

    33,35 km

    Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
  • Absalon Hotel

    33,53 km

    Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

    Læs mere : Absalon Hotel
  • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

    33,8 km

    Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel