Geopark: Kaleko Vandmølle

Gå i historiens spor

Blot få km øst for Faaborg ligger en lille landsby kaldet Kaleko. Her kan du finde en af ​​de ældste vandmøller i Danmark til formaling af korn. Her foregik man allerede i middelalderen. I 1600-tallet kom møllen i Holstenshus' eje, og de ældste dele af møllen går tilbage til denne periode. Disse dele er delvist placeret under gårdens niveau.

Tidligere modtog Kaleko Mølle vand fra Rislebækken samt to kilder, der alle løb ind i en meget stor mølledam. Møllen modtager i dag kun vand fra Rislebækken, som samles i en lille mølledam, så vandet kan løbe nogle timer i rende og ud over de to overskudte hjul. Hvert af hjulene driver en kværn med en "bund drivaksel". Næsten alle vandmøller blev konstrueret på denne måde i 1700-tallet, men med opfindelsen af ​​"stjernehjulet", som muliggjorde fordelingen af ​​drivkraften til flere kværne og fræsemaskiner, kom denne nye metode i stor udstrækning i første halvdel af 1800-tallet og stort set alle vandmøller og vindmøller brugte det - bare ikke Kaleko.

Driften af ​​møllen ophørte i 1912, og i 1917 blev Kaleko Vandmølle åbnet som møllemuseum. Møllen ejes i dag af Faaborg Museumsforening og drives af frivillige med tilknytning til Øhavsmuseet Faaborg (Sydfyns Øhavsmuseum).

I Rislebækken ådal øst for vandmøllen findes nogle forekomster af postglacial kalktuf, der når en maksimal tykkelse på 5 m. Dele af disse forekomster er blevet brugt af lokalbefolkningen til landbrugsformål.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland

  • Geopark: Kaleko Vandmølle
  • Prices Havevej 38
    5600 Faaborg
  • Tlf. (+45)