Geopark: Kaleko Vandmølle

Geopark: Kaleko Vandmølle

Prices Havevej 38

5600 Faaborg

Foto: Faaborg Turistbureau

Kaleko Mølle

Blot få km øst for Faaborg ligger en lille landsby kaldet Kaleko. Her finder du en af ​​de ældste vandmøller i Danmark til formaling af korn, og formalingen går helt tilbage til middelalderen. I 1600-tallet kom møllen i herregården Holstenshus' eje, og de ældste dele af møllen går tilbage til denne periode. Disse dele er delvist placeret under gårdens niveau.

Tidligere modtog Kaleko Mølle vand fra Rislebækken samt to kilder, der alle løb ind i en meget stor mølledam. Møllen modtager i dag kun vand fra Rislebækken, som samles i en lille mølledam, så vandet kan løbe nogle timer i rende og ud over de to overskudte hjul. Hvert af hjulene driver en kværn med en "bunddrivaksel". Næsten alle vandmøller blev konstrueret på denne måde i 1700-tallet, men med opfindelsen af ​​"stjernehjulet", som muliggjorde fordelingen af ​​drivkraften til flere kværne og fræsemaskiner, blev denne nye metode udbredt i første halvdel af 1800-tallet og stort set alle vandmøller og vindmøller brugte det - bare ikke Kaleko.

Driften af ​​møllen ophørte i 1912, og i 1917 blev Kaleko Vandmølle åbnet som møllemuseum. Møllen ejes i dag af Faaborg Museumsforening og drives af frivillige med tilknytning til Øhavsmuseet i Faaborg.

I Rislebækken ådal øst for vandmøllen findes nogle forekomster af postglacial kalktuf, der når en maksimal tykkelse på 5 m. Dele af disse forekomster er blevet brugt af lokalbefolkningen til landbrugsformål.

Læs mere om møllen og find åbningstider her 

Hoteller i nærheden af Geopark: Kaleko Vandmølle

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  2,38 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  14,28 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  32,42 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  35,6 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel 6400

  35,7 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  36,75 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  41,7 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Munkebo Kro

  44 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  46,56 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Benniksgaard Hotel

  51,12 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel