Geopark: Lyø

Foto: Mikkel Jézéquel

Østenden af Lyø

Foto: Mikkel Jézéquel

De parallelle dale (den sydligste) i den sydøstlige del af Lyø fotograferet mod øst

Foto: Mikkel Jézéquel

Tangen i den nordvestlige del af Lyø

Lyø ligger sydvest for Faaborg, og er den vestligste ø i Geopark Det Sydfynske Øhav. Man kan komme til Lyø med færgen fra Faaborg, der også runder Avernakø. Lyø har en varieret og frodig natur med flere gode badestrande, fiskepladser og gode muligheder for vandreture. En cykeltur rundt på øen kan desuden anbefales. Revet mod nordøst er et vigtigt yngleområde for fugle med adgangsforbud i perioden 1. marts til 15. juli.

Klokkestenen Lyø

Klokkestenen på Lyø

Det mest bemærkelsesværdige fortidsminde på Lyø er nok dyssekammeret, Klokkestenen. En dysse er fortidens gravkamre. Man mener, at kammeret her blev anlagt mellem 3500 og 3100 år før Kristi Fødsel. Klokkestenen giver klare toner fra sig, når man slår på den, og det hedder sig, at man må få et ønske opfyldt, når den afgiver sin lyd.

Øens særpræg

Lyøs befolkning uddøde i 1500-tallet på grund af epidemier og plyndringer, men Lyø blev genbefolket, da en godsejer beordrede 24 familier til øen. Strukturen i øens bebyggelse stammer fra de 24 fæstegårde, der dengang blev opført omkring gadekæret. Fordi Lyø ikke oplevede udskiftningen i forbindelse med landboreformerne i slutningen af 1700-tallet, ligger øens gårde stadig i store træk samlet rundt om gadekæret, hvilket giver landsbyen et unikt præg.

Skyggekort Lyø

Istidslandskabet på Lyø

Lyø har ikke den langstrakte form, der ellers kendetegner flere andre øer i Det Sydfynske Øhav. Det skyl-des blandt andet Lyøs placering i forhold isstrømmenes bevægelsesmønstre i Weichsel-istiden.

Istidslandskabet på Lyø er nærmest delt i to. Den sydvestlige del af øen fremstår som et bakkeparti. Her ligger øens højeste punkt på 24,6 meter, hvorpå Lyø Mølle i sin tid blev bygget. Landskabet på øens sydøstlige hjørne er domineret af to parallelle dale, og det finder man ikke finder andre steder i Øhavet.

De to dale er gennem hele deres længde adskilt af en smal bakkeryg med to toppunkter: Bjerget (16 meter) og Askovs Banke (21 meter). Omtrent midtvejs slår dalene et karakteristisk ’knæk’ og ændrer retning. Begge dale munder ud ved den nuværende kystlinje. Man diskuterer, om der er tale om to selvstændige dale eller en enkelt dal med en ås-lignende bakkeryg i bunden. I løbet af Holocæn (fra 11.700 år siden og til i dag) er dalbundene blevet dækket af ferskvandsaflejringer fra søer og moser. I den østlige ende af dalene ligger Østersjo, som i dag er et af Lyøs vigtigste vådområder.

Under Lyøs nuværende dalsystem ligger en anden og ældre dal. Den vidner om et forhistorisk landskab, der blev dannet under tidligere istider. Den ’underjordiske’ dal, som er delvist skjult for det blotte øje, skærer sig 30 meter ned under havets overflade. Det er muligt, at dalen blev genbrugt af yngre isstrømme og smeltevandsfloder under dannelsen af det nuværende synlige dalsystem.

Lyø

Det dynamiske kystlandskab

Fra Lyøs klinter mod sydvest og syd er der 11 kilometer åbent hav til Als. Havet nedbryder med store kræf-ter kysten, og strømmen fører de løsnede materialer rundt om øen til Lyøs nordkyst. Her bliver de aflejret i det roligere og lavere vand og skaber nyt land - marint forland.

Revet er det største marine forland på Lyø. Det består af en mosaik af strandenge, strandsøer, sandede og stenede strandvolde og oddesystemet, Lyø Trille. Som en del af revet ligger den tidligere åbne lagune, Vestersjo. Det er i dag er en stor strandsø, der - det meste af tiden - er afskåret fra havet af strandvolde. Æblehoved, Bregnehoved og Lammehoved er små knolde, der tidligere lå som småøer i det lave vand og fungerede som ’ankerpunkter’, da revet blev dannet.

På Lyøs nordøstlige hjørne ligger Det Ny Land. En serie af sandede krumodder - den ene uden på den anden - som langsomt er ved helt at omslutte en tidligere åben lagune. Det Ny Land er skabt af nordgående kyststrømme langs østkysten inden for de seneste cirka 80 år.

Hoteller i nærheden af Geopark: Lyø

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    9,19 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Brobyværk Kro

    21,94 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel 6400

    26,67 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    27,78 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Hotel Knudsens Gaard

    40,71 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Benniksgaard Hotel

    42,46 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel
  • Frederik VI's Hotel

    42,68 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    45,93 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
  • Hotel Røde-Kro

    52,07 km

    Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

    Læs mere : Hotel Røde-Kro
  • Munkebo Kro

    52,75 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro