Geopark: Søbygaard

Foto: Daniel Villadsen

Søbygaard på Ærø

Foto: Freja Kock Christlieb

Vinter på Søbygaard

Selvom Søbygaard hører til blandt de mindste herregårde, er den ikke en spændende historie foruden. Man finder her spor af Ærøs omtumlede historie med de mange forskellige fyrster, som fra tid til anden delte øen imellem sig.

Godset Søbygaard er opført omkring 1580 af hertug Hans den Yngre (1545–1622). Da ridderskabet i Slesvig-Holsten i 1564 nægtede at lade ham deltage i styringen af ​​hertugdømmerne, viede Hans den Yngre al sin energi til at lede herregårde. Han havde så stor succes, at han kort før sin død formentlig var den største fødevareproducent i hertugdømmerne. Søbygaard var en lille del af hertugens omfattende besiddelser i Slesvig og Holsten. På Ærø byggede han foruden Søbygaard også herregårdene Gråsten samt Gudsgave, som ikke eksisterer mere.

Da hans søn hertug Christian af Ærø døde i 1633, blev hertugdømmet Ærø delt i tre mindre hertugdømmer og hertug Joachim Ernst af Plön arvede Søbygaard. I 1729 byttede Frederik IV, som hertug af Slesvig, sig til Søbygaard og Gudsgave.

I 1772 blev Søbygaard solgt til Christian Hansen, repræsentant for amtsforvalteren, og dermed blev det en almindelig, omend stor, herregård på Ærø. Herregården blev i 1991 købt af Den Selvejende Institution Søbygaard, som siden har stået for de omfattende renoveringer og genetableringen af ​​voldgraven.

Søbygaard er bygget på to menneskeskabte jordbanker. Hovedbygningen er oprindeligt opført som en to-etagers bindingsværksbygning med et trappetårn mod gården. Bygningens nuværende udseende er resultatet af omfattende ændringer i midten af ​​1700-tallet og midten af ​​1800-tallet.

I dag er der koncertsal i avlsbygningerne, som er udsmykket med arbejder af Sven Havsteen-Mikkelsen. Ved siden af Søbygaard kan man bestige voldene i det fredede borganlæg fra middelalderen og kaste et blik ud over øens nordlige ende over Lillebælt til Als og Fyn. Henover sommeren vises forskellige særudstillinger fra kunstens og kulturhistoriens verden og afvikles klassiske koncerter.

Hoteller i nærheden af Geopark: Søbygaard

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    18,47 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Hotel 6400

    30,07 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    31,71 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Brobyværk Kro

    34,6 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Benniksgaard Hotel

    47,03 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel
  • Hotel Knudsens Gaard

    51,91 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Frederik VI's Hotel

    55,93 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Bov Kro

    59,24 km

    Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

    Læs mere : Bov Kro
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    61,45 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
  • Munkebo Kro

    62,29 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro