Geopark: Svelmø

Geopark: Svelmø

Østergyden

Svelmø

5600 Faaborg

Foto: Mikkel Jézéquel

Svelmø i Det Sydfynske Øhav

Foto: Mikkel Jézéquel

Svelmø i Det Sydfynske Øhav

Foto: Mikkel Jézéquel

Svelmø i Det Sydfynske Øhav

For at komme til Svelmø skal man vade cirka 500 meter ad en ebbevej til Lille Svelmø. Vandet kan gå til lårene, så turen er mest behagelig sidst på sommeren. Parkeringsplads, offentligt toilet og informationstavler findes på Fyn-siden. Tjek altid vejrudsigt og vandstandsprognose inden afgang.

Svelmø er privatejet og besøgene bør følge reglerne om offentlig færdsel på private arealer. Øens strande er dog frit tilgængelige, og på Store Svelmø kan man vandre langs stranden og få en stor naturoplevelse, hvis man søger ’den øde fornemmelse’.

Svelmø

På Svelmø finder man en af Det Sydfynske Øhavs største kolonier af havterner og stormmåger. Klinterne på Store Svelmø huser en stor koloni af hættemåger og digesvaler. Af hensyn til ynglende fugle bør man ikke tage ophold mellem Lille Svelmø og Græsholm i perioden 1. marts til 15. juli.

Befolkningstallet på Svelmø toppede i 1921 med 15 personer. De levede af landbrug, der blev drevet fra øens dobbeltgård med fælles gårdsplads. Gården brændte i 1976 og blev erstattet af et mindre hus, hvor øens fastboende boede. I dag har øen ingen fastboende.

Det druknede istidslandskab

Danmark var landfast med Sydengland og Sydsverige, da den sidste istid (Weichsel-istiden) sluttede for cirka 11.700 år siden. Det Sydfynske Øhav og Fyn var derfor en del af ét stort sammenhængende landområde med bakker, skove og søer.

I takt med at de store iskapper over Nordamerika og Nordskandinavien smeltede, steg vandstanden i verdenshavene. De lavtliggende landområder syd for Fyn blev oversvømmet, og kun de højeste dele af landskabet forblev oven vande. Det er de 55 øer og holme, vi i dag kender som Det Sydfynske Øhav.

 

Skyggekort over Svelmø. Kort: GeoFyn.

Istidslandskabet på Svelmø

Det kuperede landskab på Store Svelmø er skabt, da dødisen smeltede, og smeltevandsaflejringer skabte terrænets højeste dele.

På østsiden af Lille Svelmø og langs vestkysten af Store Svelmø afslører klinterne istidslandskabets byggesten. På Store Svelmø kan man se smeltevandssand, smeltevandsgrus og forskellige typer af moræneler og morænesand, som er afsat af tre forskellige isstrømme i Weichsel-istiden. I nogle af lagene kan man se klumper af smeltevandssand, som i frossen tilstand blev brækket af det underlag, isen bevægede sig henover. I klinterne kan man desuden se smeltevandsler fra Weichsel, fede lerlag og vekslende ler- og sandlag, der muligvis stammer fra sid-ste mellemistid, Eem (130-115.000 år før nu).

Svelmø

Man har på øen fundet en søaflejring af såkaldt ’di-atomit’ eller ’kiselgur’. Aflejringens indhold af lærke-pollen kan betyde, at der på Svelmø måske er spor efter en mellemistid, der ikke tidligere er beskrevet fra Det Sydfynske Øhav.

På Lille og Store Svelmø består de øverste jordlag primært af frugtbar moræneler, der har gjort land-brugsdrift mulig.

Det dynamiske kystlandskab

Da havet efter sidste istid trængte ind over området syd for Fyn og skabte Det Sydfynske Øhav, lå Lille Svelmø, Græsholm, Store Svelmø og en lille moræne-knold mellem Lille Svelmø og Græsholm som små selvstændige øer ud for Sydfyns kyst.

Havet brød Store Svelmøs syd- og vestside ned og skabte efterhånden markante kystklinter. Kyststrøm-mene transporterede frigjort ler, sand og grus videre til det lave vand nord for øen. Her blev materialerne aflejret som marint forland, der langsomt forbandt de fire øer. En sådan naturskabt forbindelse mellem to øer kaldes for et drag, et drej eller en tombolo.

Vegetationen på Svelmø er kommet i takt med, at de nye landskabsformer har stabiliseret sig. I dag er stør-stedelen af øen dækket af strandenge og strandover-drev med et rigt plantesamfund. Under storme og særlige højvandssituationer kan de laveste dele blive oversvømmet af havet. Der gælder især draget mel-lem Store Svelmø og Græsholm.

Siden 1950’erne har den fortsatte vækst af en række små krumodder skabt en smal cirka 450 meter lang landtange langs vestsiden af draget mellem Græs-holm og Lille Svelmø. Odden har næsten afsnøret den tidligere lavvandede bugt fra havet, og området er et vigtigt yngleområde for fugle.

Mod syd ender Store Svelmø i en 250 meter lange retodde, Svelmø Trille, der fortsætter mod sydøst som et undersøisk rev på lavt vand, inden havbun-den skråner ned til 18 meters dybde i det såkaldte Ringsgård Basin.

Hoteller i nærheden af Geopark: Svelmø

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  6,13 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  21,64 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel 6400

  36,27 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  37,6 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  38,28 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  42,77 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Munkebo Kro

  48,65 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  50,06 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Tornøes Hotel

  50,22 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Benniksgaard Hotel

  52,78 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel