Geopark: Vitsø Nor – dæmning og pumpemølle

Geopark: Vitsø Nor – dæmning og pumpemølle

Søbygårdsvej 2

5985 Søby Ærø

Foto: Freja Kock Christlieb

Udsigten over Vitsø Nor indbyder til mange naturoplevelser

På Ærø i 1788 lukkede man med en dæmning åbningen på det 2,25 km2 store Vitsø Nor ud til Østersøen. Formålet var at omdanne det tidligere nor til landbrugsland.

I 1836 intensiverede man afvandingen og indviede Vitsø pumpemølle, der ved hjælp af en såkaldt arkimedessnegl løftedes vandet op over dæmningen. Arkimedessneglen, også kendt som Arkimedesskrue eller skruepumpe, er en maskine, som længe har været anvendt til at pumpe vand op fra et lavere liggende niveau. Den er en af adskillige opfindelser og opdagelser, som traditionelt tilskrives Arkimedes, som levede i det 3. århundrede f.Kr..

Ved stormfloden 1872 gennembrød vandet flere steder dæmningen, og hele arealet blev oversvømmet med saltvand. Overdelen af møllepasserens hus blev blæst ud på Østersøen, som sammen med en del af hans løsøre kunne afhentes på østkysten af Als, hvor det var strandet efter stormen. Møllen klarede stormen og pumpede vand, indtil den blev fredet i 1958. Vitsø mølle har siden gennemgået en række større restaureringer og bl.a. fået sin stråtækning tilbage.

I slutningen af 1950’erne blev der yderligere sat fart i afvandingen med opførelsen af et nyt dige inden for den gamle dæmning, gravning af kanaler og etablering af en elektrisk pumpe. I 1964 nåede landvindingen et højdepunkt med sammenlagt 1,5 km2 land tørlagt.

I 1992 blev Vitsø fredet samtidig med fredningen af Søbygård. I 2009 gik staten i gang med en delvis genskabelse af Vitsø Nor. Grøfter og kanaler er blevet sløjfet, og vandstande hævet, så ca. halvdelen af området er sø og resten enge.

I dag er der offentlig adgang til møllen, og Vitsø er et fantastisk naturområde at besøge. Læs mere her.

Hoteller i nærheden af Geopark: Vitsø Nor – dæmning og pumpemølle

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  17,9 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Hotel 6400

  27,89 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  29,51 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Brobyværk Kro

  33,93 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Benniksgaard Hotel

  44,86 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  51,62 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  55,26 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Bov Kro

  57,12 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  60,18 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Rode-Kro

  60,46 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro