Harboøre Kirke

Foto: Destination Nordvestkysten

Harboøre Kirke

Foto: Destination Nordvestkysten

Harboøre Kirke - indgang

Foto: Destination Nordvestkysten

Harboøre Kirke inde - kirkerum

Harboøre Kirke bliver første gang nævnt omkring år 1330 i Ribe Stifts fortegnelse over kirker. Den første stenkirke i Harboøre kan derfor være fra cirka år 1200.

Den næste kirke fra omkring år 1500 blev revet ned i 1909, hvor den var blev for lille. Det nederste af tårnet fra den gamle kirke er bevaret. Kirken er bygget af grå cementsten, støbt på stedet af sognets beboere.

Kirkens grundstensdokument er indmuret i korets sydøstre hjørne og er udvendigt markeret med tre kors indhugget i stenene.

Ved den tidligere kirkes østgavl lå 4 børnegrave. På bagsiden af altertavlen sidder en plade med denne tekst:

”Her under dette alter og kor
hviler i række fra syd til nord
trende småbørn af stedets præster
og så det fremmede barn fra Manchester.”

Det fremmede barn fra Manchester var en toårig pige, Eliza Butterworth, som druknede ved ”Artic”s stranding 4. oktober 1860.

Døbefonten er fra omkring år 1200 og har sandsynligvis stået i alle tre Harboørekirker. Døbefonten er forskellig fra andre døbefonte på egnen. Måske fordi Harboøre til cirka år 1250 var kongens ejendom. Det er tankevækkende, at børn gennem mindst 25 generationer er døbt ved denne døbefont.

Under den store pest i 1602 gav mange af sognets beboere penge til kirken, og disse penge er sikkert forklaringen på, at kirken i 1605 kunne udstyres med renæssancealtertavle, som stadig er bevaret. Tavlen er formentlig fremstillet af Kristen Spend fra Lemvig. Morten Maler, sandsynligvis fra Holstebro, skal have malet altertavlen første gang.

Prædikestolen og himmelen over fra 1618 har sognebørnene også indsamlet til. Snedkeren har antagelig også været Kristen Spend fra Lemvig. Den oprindelige bemaling kendes ikke. På felterne i prædikestolen var der tidligere malet billeder af Jesu apostle.

Kirkens krucifiks er et sengotisk billedskærerarbejde kort efter år 1500. Selve korset er nyere. På samme væg findes en mindetavle over 2 bådelav, som med et halvt års mellemrum forulykkede i 1862-63 med fiskere fra den nordlige del af Vrist og Tøt.

Kirkeskibet over midtergangen er en femmastet fuldrigger ”Nina”, købt i 1915 og skænket af rusefiskere fra Harboøre.

Det andet kirkeskib ud for sakristiet er en model af Liløre redningsbåd ophængt i 1997 i hundredåret for drukneulykken i 1897. Modellen af Fritz Jørgensen, Svendborg, er dog efter en yngre redningsbåd fra 1919.

Kirkegården
Harboøre bærer præg af at have det barske Vesterhav som nabo. Ikke mindst på kirkegården. De mange gravminder over drukneulykker med både sognets egne fiskere og fremmede søfolk fortæller deres tydelige sprog.

I 1920 bekostede staten en stor udvidelse af kirkegården mod nord for at skaffe begravelsesplads til de mange druknede, som drev i land ved Harboøre under Første Verdenskrig. Samtidigt valgte man at opføre et kapel.

Ved parkeringspladsen foran kirke står Harboøres vartegn; Et af de store anker fra det russiske orlogsskib Alexander Nevskij, som forliste i 1868. Det kæmpestore anker på næsten 5 x 3 meter er et mindesmærke for en heroisk redningsaktion i Harboøre og Thyborøn.

Kaptajn Oscar von Krämer gik sammen med 723 besætningsmedlemmer på grund nord for Harboøre ved høfde 41. Kun 5 besætningsmedlemmer mistede livet den morgen.

Ankeret peger ind mod kirkegården. Det kan tolkes som en opfordring til at gå ind og reflektere lidt over fortiden.

I Thyborøn står en næsten identisk anker fra Alexander Nevskij og fungerer som et vartegn for Thyborøn. På Kystcentret i Thyborøn er en del af de bjergede effekter fra skibet udstillet.

Rundvisning på Harboøre Kirkegård på dansk og tysk

Det barske liv ved Vesterhavet har sat sit tydelige præg på Harboøre Kirke og kirkegården. Kom med på en guidet rundvisning og hør om de mange skibsforlis, Alexander Newskij, drukneulykker, krigergraven fra Jyllandsslaget og meget mere på Harboøre kirkegård. Læs mere om de guidede rundvisninger på Harboøre Kirkegård her.

 Hoteller i nærheden af Harboøre Kirke

 • Hotel Thinggaard

  20,28 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Tambohus Kro & Badehotel

  24,97 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Grand Hotel Struer

  28,95 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  39,52 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Sallingsund Færgekro

  42,35 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Hotel Pinenhus

  43,07 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Hotel Thisted

  48 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Fjordgaarden

  58,52 km

  700 meter fra centrum og et blikfang fra Ringkøbing Fjord ligger Fjordgaarden – hvad enten det drejer sig om en wellnessferie, et weekendophold, en golftur, gourmet forkælelse eller blot en overnatning, så danner hotellet den perfekte ramme om et afslappende ophold i det vestjyske.

  Læs mere : Fjordgaarden
 • Aiden, Herning - SDH Partner Hotel

  67,83 km

  Hotel Aiden byder velkommen til dem, der kan lide at rejse enkelt og afslappet. Hotellet leverer den optimale kombination af værdi og komfort, der opfylder nutidens rejsendes forventninger. Hotellet arbejder stærkt på at være i front blandt overnatningsvirksomheder med teknologiske løsninger.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Aiden, Herning - SDH Partner Hotel
 • Herning City Hotel

  72,39 km

  Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

  Læs mere : Herning City Hotel