Hjerk Kirke

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Hjerk Kirke

Hjerk kirke, der ligger på et af de højeste punkter i Salling og kan ses viden om, er en romansk kvaderstenskirke med kor og skib. Det nuværende tårn er bygget først i 1500-tallet til den klokke, som er støbt i 1507 af Peter Hansen i Flensborg og har indskriften: "Gud til lov og hæder og alle Guds Helgen og Skt. Johannes". Det sidste kan tyde på, at Johanniterne på Dueholm kloster har haft en finger med i spillet.

Den tilmurede kvindeportals tympanonfelt har et viekors i granit. Våbenhuset er bygget i årene efter stormfloden i 1825 og de gamle romanske vinduesfatninger ligger som grundsten mod øst, idet der er sat nye vinduer ind mod syd og nord.

Kirkens døbefont skal efterligne en trætønde, som den erstatter i sten.
Kummen er dekoreret med elleve tætliggende rundstave.

Alterbordets forsidepanel stammer fra slutningen af 1500-tallet. 

Storfeltet i altertavlen er skænket af lensmanden Jacob Høeg. Det rummer et  meget særpræget maleri fra 1780'erne af Johs. Siem bekostet af sognepræst Arrøe, der blev gift med Niels Rybjergs søster i 1770.
Det nyere romantiske altermaleri fra midten af 1800-tallet blev fjernet ved restaureringen i 1954. Det hænger nu i tårnrummet.

Prædikestolen med den enorme lydhimmel er snedkeret samtidig med altertavlen. Stafferingen er  ændret flere gange, sidst i 1954 og lidt mere ved restaureringen i 1999, hvor de gamle loftbjælker kom frem og bænkenes farver blev smukt afstemt efter altertavlen af konservator Holm fra Aalborg.

I våbenhuset, der er nyistandsat, har der de sidste mange år været udstillinger ved højtiderne af lokale kunstnere, som enhver vil kunne se, når kirken er åben.

Kilde: De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur.

Hoteller i nærheden af Hjerk Kirke

 • Hotel Pinenhus

  7,1 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  8,6 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Tambohus Kro & Badehotel

  21,11 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Grand Hotel Struer

  29,94 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Thinggaard

  31,59 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Hotel Thisted

  32,58 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • St. Binderup Kro

  37,71 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Palads Hotel Viborg

  39,77 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  41,72 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Hotel Amerika

  56,21 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika