Jannerup Kirke

Foto: Thy Turistforening

Jannerup Kirke - Udefra

Foto: Thy Turistforening

Jannerup Kirke - Udefra

Foto: Thy Turistforening

Jannerup Kirke - Udefra

Kirken er romansk med senere ombygninger. Man ved ikke præcist, hvornår våbenhuset er opført. Det erstatter et våbenhus fra 1681. Blytaget er fornyet i 1997. 

Altertavlen er udført af Peder Jensen Kolding. Kirkens oprindelige romanske alterbordsplade er indmuret i soklen i skibets sydside. Den er meget usædvanlig på grund af to helgengrave. Kirken er oprindelig indviet til Skt. Andreas,

Den anden helgengrav kan have indeholdt relikvier fra Skt. Thøger, der nævnes i forbindelse med Jannerup kirke. Kirken kaldtes tidligere Skt. Anderses kirke (Skt. Andreas) og skal være et udvidet kapel ved en berømt kilde. Folk fra hele landet søgte kilden, og det tilførte kirken store rigdomme.

Den basunblæsende engel, der er opsat som vindfløj, er udført af Peder Salmonsen, Hundborg, i 1763. 

Loftet har haft en bræddebeklædning på undersiden af bjælkerne. Bræddebeklædningen var udsmykket med 44 ovale felter, der var malet af Bjørn Holgersen i 1734. 

Skriftestolen er udført af Søren Pedersen, Horsens, i 1688. Den er stafferet af Christen Sørensen Maler, Holstebro, i 1690. Søren Pedersen har udført en lignende skriftestol i Hundborg kirke – foruden degnestol og altertavle i samme kirke. 

Degnestolen er ligesom skriftestolen udført af Søren Pedersen, Horsens i 1693.

Døbefonten er en fin udgave af thybo-typen: Kumme med profiler foroven og bægerblade forneden. Foden har de karakteristiske hjørner med knopper. På nordvæggen i koret hænger to ældre dåbsfade. 

Prædikestolen er udført af en ukendt kunstner omkring 1640.

Lydhimlen fra 1675 er i en anden stil end prædikestolen og kirkens øvrige inventar. Den er oprindelig lavet til Tvis kloster. Derfor hører våbenskjoldene ikke hjemme på egnen. Tvis kloster brændte, inden lydhimlen blev hængt op, hvorfor den blev solgt til Jannerup kirke. Sammen med lydhimlen købte man også en himmel til døbefonten. Det menes, at figuren, der viser Jesu dåb stammer fra denne dåbshimmel.

Skibet er indkøbt af menighedsrådet i 1988. 

Våbenhuset er usædvanligt med to indgange: en mod øst og en mod vest. Der blev opført et klokkehus i 1662, men allerede i 1707 måtte der opføres et nyt.

Den nuværende klokke er støbt i 1937 af Jysk Jernstøberi, Brønderslev. 

Hellig kilde
I nærheden af kirken findes en kilde, der blev betragtet som hellig og helbredende. Kilden har måske været brugt som helbredende kilde længe før kristen tid. Skt. Thøger tog traditionen op i det 11. årh., og den holdt sig langt op i tiden og blev årsag til kirkens usædvanlige velstand. 

Den hellige kilde ved kirken var meget berømt og blev søgt af mange mennesker, der ofte kom langvejs fra. I taknemlighed for helbredelse lagde man et beløb i pengeblokken. Der var gennem årene tale om meget store beløb, der gjorde kirken særdeles velhavende. I 1743 var bispeboligen i Aalborg så medtaget, at der måtte en grundig istandsættelse til. Stiftet selv havde ikke midler til det, hvorfor man optog et lån i Jannerup Kirke.

 

 

Hoteller i nærheden af Jannerup Kirke

  • Hotel Thisted

    12,15 km

    Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

    Læs mere : Hotel Thisted
  • Hotel Thinggaard

    21,79 km

    Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

    Læs mere : Hotel Thinggaard
  • Sallingsund Færgekro

    30,09 km

    Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

    Læs mere : Sallingsund Færgekro
  • Hotel Pinenhus

    31,61 km

    Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

    Læs mere : Hotel Pinenhus
  • Tambohus Kro & Badehotel

    34,84 km

    Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

    Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
  • Grand Hotel Struer

    50,72 km

    Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

    Læs mere : Grand Hotel Struer
  • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

    65,76 km

    Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
  • St. Binderup Kro

    67,66 km

    St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

    Læs mere : St. Binderup Kro
  • Palads Hotel Viborg

    78,35 km

    Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

    Læs mere : Palads Hotel Viborg
  • Kompas Hotel Aalborg

    88,47 km

    Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

    Læs mere : Kompas Hotel Aalborg