Klintholm Kalkgrave

Klintholm Kalkgrave

Klintholmvej 50

5874 Hesselager

Foto: Mikkel Jézéquel

Klintholm Kalkgrav

Foto: Mikkel Jézéquel

Klintholm Kalkgrav

Foto: Mikkel Jézéquel

Klintholm Kalkgrav

Besøg Klintholm Kalkgrav

Klintholm Kalkgrav ligger ud til Storebælt omtrent midtvejs mellem Nyborg og Svendborg. Den er én ud af i alt 13 nedlagte grave, hvorfra der i perioden 1935 til 1973 blev gravet kalk til brug som jordbrugskalk. Når du vil besøge kalkgraven kan du kan parkere på parkeringspladsen ved Stenagergård og derfra følge skiltene til kalkgravene ved kysten.

Det skal du opleve ved Klinkholm Kalkgrav

Udover Kalkgraven som både et spændende fordi det giver et indblik i, hvad der skete for 60 millioner år siden og har et rigt dyreliv, blandet andet finder du en større bestand af klokkeføer. Der er blevet lavet stier så du kan gå rundt i området. Fra kalagraven har du også mulighed for at gå langs klokkefrøstien både i sydlige og nordlige retning. 

Tæt på kalkgraven finder du også Bøsøre First Camp som både har en dejlig strand, men de har også et vandland, hvis vejret ikke er til at bade på stranden.

Hvis du vil overnatte i området er der et shelter med bålplads ved kysten

Geologiske perspektiver ved Klintholm Kalkgrav

I kanten af en af de vandfyldte kalkgrave er der oprenset et 50 meter langt og fem meter højt geologisk profil, der viser flere millioner år gamle kalk- og mergellag dækket af aflejringer fra sidste istid.

Besøgende opfordres til ikke at beskadige det geologiske profil ved klatring, gravning og hamring. Man kan samle fossiler i de nærliggende kalkbunker på græsarealet ovenfor profilet.

Nederst ses hvidlig kalksten fra Danien-perioden (66-61,6 millioner år før nu). Kalken består af rester af små kolonidannende organismer, bryozoer (mosdyr). De har skorpeformede, stænglede eller busklignende kalkskeletter og dannede 3-5 meter høje og 50-75 meter lange revlignende banker. I kalken findes rester af blandt andet bryozoer, søstjerner, søpindsvin, koraller, hajtænder, brachiopoder (armfødder, der minder lidt om muslinger) og søliljer (der hører til samme dyregruppe som søpindsvin).

På overgangen til den efterfølgende periode, Selandien (61,6-59,2 millioner år før nu), skete der dramatiske ændringer. Vulkansk aktivitet med opstigende lava fra sprækker i havbunden skabte en landbro mellem Grønland og Storbritannien, hvilket lukkede af for tilførslen af varmt vand fra Atlanterhavet.

Klintholm Kalvgrav er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav

I 2018 besluttede Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø at etablere Geopark Det Sydfynske Øhav med henblik på at blive udnævnt til UNESCO Global Geopark. Formålet med geoparken er at skabe og bevare et område med plads til bådemennesker og natur.

En UNESCO Global Geopark skal bringe et områdes geologi, natur og kulturhistorie i spil og formidle et budskab om, at mennesket er en del af livet på jorden. At vi alle er afhængige af jordens ressourcer, påvirket af klimaforandringer og ansvarlige for en bæredygtig udvikling.

Geopark Det Sydfynske Øhav formidler historien om en dramatisk havstigning på Sydfyn og øerne. En havstigning, der formede en helt særlig natur, der de sidste små 10.000 år har dannet forudsætningerne for områdets eksistens og kulturelle identitet. Det er historien om, hvordan landskabet og øhavet fortsat forandrer sig og definerer, hvordan vi som mennesker lever i dag. Og Geopark Det Sydfynske Øhav handler ikke mindst om at forstå, hvordan vi gennem bæredygtig udvikling fortsat kan passe på vores særlige geologiske, biologiske og kulturelle arv.

Hoteller i nærheden af Klintholm Kalkgrave

 • Tornøes Hotel

  30,8 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  33,73 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  34 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Brobyværk Kro

  34,55 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  35,07 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Frederik VI's Hotel

  43,29 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  58,47 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  59,01 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel 6400

  70,19 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  80,71 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel