Kølkær Kirke

Foto: Kølkær kirke

Kølkær Kirke

Foto: Kølkær kirke

Kølkær Kirke

Foto: Kølkær kirke

Kølkær Kirke

Adgang til kirken skal ske ved henvendelse til personalet på kirkegården - gælder alle hverdage undtagen mandag.

Kølkær sogn er et typisk eksempel på hedeopdyrkningens følger. De spredte gårde blev til byer, og bysamfundene ville også gerne have sin egen kirke.

Planerne om at bygge kirke i Kølkær startede i 1877, da man indsendte ansøgning til ministeriet om at måtte bygge en kirke for Kølkær, Søby og Voulund, der tilsammen havde 350 beboere. 
 
Efter nogle års stilstand blev drøftelserne om kirkens endelige placering på ny taget op 1890, hvor byggetilladelsen altså var i hus. Provst Blom fra Gjellerup holdt mæglingsmøde, og deltagerne gav provsten bemyndigelse til at afgøre, hvor kirken skulle ligge. I modsat fald var der formodentlig aldrig blevet opført en kirke i området.

Provst og biskop pegede i enighed på en placering nær den nye skolebygning, hvorved Kølkær gik af med sejren efter 13 års overvejelser. Ejeren af Voulundgård tog afgørelsen som et personligt nederlag og løste i skuffelse sognebånd til Fasterholt, ligesom han svor aldrig nogensinde at sætte sine ben inden for kirkedøren i Kølkær.

Et løfte han holdt selv ved nære venners død og begravelse. Han havde allerede tegnet den nye Kølkjær kirke, men nåede ikke at se den bygget, for han døde to år før byggeret gik i gang. Hans efterfølger, kongelig bygningsinspektør for Jylland, arkitekt Jens Vilhelm Pedersen fra Odense, fik derfor overdraget arbejdet og førte planerne til virkelighed.
 
Taknemmelige borgere skænkede to lysekroner af malm ved kirkens åbning, og i 1941, til 50-års jubilæet, fik kirken en dåbskande af de første der blev døbt i kirken. I årenes løb er der yderligere kommet altertæppe, alterdug og en smuk syvarmet lysestage på gavelisten.  

Kirken orgel blev indkøbt i 1919 efter en indsamling i kirkedistriktet, og for de godt 1800 kroner kunne man erhverve sig ét med 2½ stemme. Orgelet er dog senere blevet udbygget til nu at rumme 6 stemmer og subbas.

Kommunen satte en smuk granitstensmur om kirkegården i 1950 som erstatning for den oprindelige jordvold, og i 1971 blev kirken udsat for den første omfattende restaurering. Kirkebænkene blev udskiftet med stole til stor bedrøvelse for en del, men til nok så stor behagelighed for de fleste, der sidder i kirken.

Der blev lagt et nyt Ølandsstengulv med indbygget varme, og i kirkens nordside blev der bygget præsteværelse og offentlig toilet. I 1981 blev kirkens gamle skifertag udskiftet med kobberbelægning, og til kirken 100 års jubilæum fik kirken et smukt kirkeskib fremstillet af Andreas Nissen, Varde.

Der nye kirkeskib bærer navnet "Nordlyset", og beløbet hertil fremkom ved menigheds-tegnede aktier.  Kirkelivet lige nu!  Det gamle Rind Sogn blev yderligere delt (for sidste gang) i 1979 så Kølkær og Kollund sogne blev et selvstændigt to-sogns pastorat. 

I 2003 blev Rind, Kølkær og Kollund sogne så til samme pastorat med 3 sognepræster, Mogens Svendsen, Ulla Kristiansen og Iben Johanne Thomsen. Nøgleordet er stadig samarbejde for de tre sogne - både om præster og mødeaktivitet.

Det fælles kirkeblad samler de forskellige tilbud for alle aldersgrupper. Der er minikonfirmandundervisning med god tilslutning, bibelorientering og foredragsaftener, samt sogneeftermiddage, kirkekoncerter og den årlige udflugt for pensionister, ældre og interesserede.

Desuden er der mange andre tilbud gennem bl.a. missionshusets program, Danmission, KFUM, KFUK og Unge Hjem. Med mellemrum inviteres til kirkekaffe i missionshuset efter gudstjenesterne, og ved høstgudstjeneste inviteres til kirkefrokost i forsamlingshuset. Den sociale dimension og fællesskabet sættes som en selvfølge højt i sognet. 

For yderlig information:
www.kølkærsogn.dk


Hoteller i nærheden af Kølkær Kirke

 • Hotel Eyde - SDH Partner Hotel

  10,43 km

  Hotel Eyde er et unikt hotel med en rig historie, der går helt tilbage til 1839. Kvalitet er det afgørende element hos os, og vi stræber altid efter at skabe den bedste madoplevelse ved at lave alt fra bunden. Hotellet er placeret centralt og bekvemmeligt i Herning, og du har derfor indre by som udgangspunkt.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Eyde - SDH Partner Hotel
 • Herning City Hotel

  10,61 km

  Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

  Læs mere : Herning City Hotel
 • Aiden, Herning - SDH Partner Hotel

  15,39 km

  Hotel Aiden byder velkommen til dem, der kan lide at rejse enkelt og afslappet. Hotellet leverer den optimale kombination af værdi og komfort, der opfylder nutidens rejsendes forventninger. Hotellet arbejder stærkt på at være i front blandt overnatningsvirksomheder med teknologiske løsninger.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Aiden, Herning - SDH Partner Hotel
 • Sdr.Omme Kro

  27,71 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  31,94 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Hotel Hedemarken

  35,51 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Refborg Hotel Billund

  37,32 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Svanen Billund

  37,46 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Bechs Hotel

  38,98 km

  Bechs Hotel i hjertet af Tarm er et af Vestjyllands rigtig gode spisesteder, og navnlig de mange vestjyske fiskeretter er populære. Lige uden for døren finder du både Skjern Å og Ringkøbing Fjord – og dermed fine muligheder for lystfiskeri, dejlige vandreture, badning og fuglekiggeri.

  Læs mere : Bechs Hotel
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  43,48 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel