Oddense Kirke

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Oddense Kirke

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Oddense Kirke

Oddense kirke er en ret stor kvaderstenskirke med romansk kor og skib. Tårn og våbenhus er opført i slutningen af middelalderen. Den tilmurede sydportal består af to pilastre og en flad overligger. En romansk gravsten med motivet af kors på Golgatha er indmuret i portalen. På tårnets sydside ses to karmsten, der sandsynligvis stammer fra præstedøren på kirkens nordside. Præstedørens placering giver sig nu kun til kende ved en flad døroverligger på korets nordside. Højt oppe på kirkens sydside ses en lille udhugget krans. Dette mærke er tolket som stenmesterens mærke.

Kirkerummet præges af skibets sengotiske stjernehvælv. Kalkmalerierne kan være udført af samme maler, som har dekoreret Thorum kirke i 1540'erne. Det østligste fag skildrer motiver fra Jesu liv, bl.a. en meget livagtig fremstilling af barnemordet i Betlehem. I det midterste fag findes scener fra 1. Mosebog med skabelsen, syndefaldet, Kain og Abel, samt legender om djævlene, der styrtes ud af himlen. Indskrifterne er affattet på en blanding af latin og malerens eget mål.
Det vestlige fag var oprindeligt kun dekoreret på ribber og buer. Evangelistbillederne er tilføjet af en lokal maler i 1878 under en hårdhændet restaurering, der nærmest havde karakter af en overmaling.

I 1920'erne satte pastor Kragh-Møller og cykelhandler Martinus Nielsen sig for at fjerne en del af farvepragten igen. De begyndte at afrense malerierne med franskbrødsskiver. Det fortælles, at det blev for dyrt i det lange løb, og at de derfor gik over til at anvende rugbrød.

I triumfbuen ses et romansk granitrelief af en løve. Hvis dette er kvaderens rette placering, er det naturligt at tolke den som et symbol på Kristus; løven af Juda stamme.
Alterbords panelet er fra o. 1650. Billederne forestiller Johannes, Kristus og Peter. Selve altertavlen i renæssancestil stammer fra 1602. I fodfeltet er en lille kopi af Leonardo da Vincis berømte værk
"nadveren". Korsfæstelsesmotivet i midten er af yngre dato, fra o. 1800, og af tvivlsom kunstnerisk kvalitet. Langt ringere er dog det alterbillede fra o. 1850, som nu er blevet forvist til alterets bagside.

Prædikestolen, der er fra midten af 1600-tallet og viser motiver af de fire evangelister, er i landlig
renæssancestil.

Kilde:
De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Oddense Kirke

 • Hotel Pinenhus

  11,39 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  12,81 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Tambohus Kro & Badehotel

  20,83 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Grand Hotel Struer

  27,14 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Thinggaard

  33,44 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Palads Hotel Viborg

  36,37 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Thisted

  37 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  37,96 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • St. Binderup Kro

  38,11 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Amerika

  55,33 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika