Ørby Kirke

Foto: Samsø Erhvervs- og Turistcenter

Ørby kirke

Ørby Kirke er ligesom kirken i Langøre ganske ung. Først i 1904 kunne Samsø Posten berette, at ” Nu nærmer kapellet i Ørby sig sin fuldendelse og døbefonten og kirkeklokken er ankommet”. Det var landsbyens menighed, der havde taget initiativ til opførelsen, og der var god opbakning blandt de ca. 600 indbyggere, der boede i Ørby. Byggegrunden blev skænket af gårdejer Bertel Olsen. Arkitekten bag byggeriet, N.P. Nielsen fra København, udførte tegningerne gratis. Murerarbejdet udførtes af Tønnes Jensen i Tranebjerg, hvis tilbud lød på 3.774 kr. For træarbejderne stod snedkermester Bertel Olsen, Tranebjerg, og stafferinger blev udført af Troels Trier, Vallekilde. Stole og bænke blev leveret af billedskærer Bertel Olsen, Brundby. Kirkens samlede pris blev, ifølge “Samsø-bogen” af John Roth Andersen, 8.360 kr., hvilket svarer til små 530.000 kr., hvis man skulle betale for den i dag.

Kirkegården, der før var blevet brugt til bl.a. danse- og festplads, blev først anlagt i 1930, hvor sælgeren, Dorthea Olsen, måtte afhænde grunden til 80 øre pr. kvadratmeter.

Døbefonten er efter sigende fra middelalderen og menes at stamme fra Ferritslev Kirke på Fyn, som blev nedbrudt i sidste halvdel af det 16. århundrede. Indtil døbefonten havnede på Samsø havde den et noget omtumlet liv. En mand i Rønninge på Fyn havde anskaffet sig fonten for at bruge den til andetrug. Siden endte fonten hos smeden i Rønninge, der brugte den som kølekar. Da smeden døde, overtog en gårdejer den for 25 kr. og pyntede den med vintergrønt. Det hørte pastor Bartholdy Møller fra Onsbjerg (søn af præsten i Rønninge) og henvendte sig til gårdejeren for at købe den. Gårdejeren ville ikke sælge, men foreslog, at de sammen lod den reparere og påsætte et fodstykke, så de i fællesskab kunne forære den til Ørby kirke. Døbefonten blev bragt til billedhugger Møller i Kolding, som med stor dygtighed gengav døbefonten dens oprindelige udseende. Således fik kirken ad snørklede omveje (fra andetrug over kølekar, fra skrot til vintergrønt) den smukke romanske døbefont.

Læs mere om Ørby Kirke her

Hoteller i nærheden af Ørby Kirke

 • Munkebo Kro

  38,08 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  39,04 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Oasia Aarhus

  46,28 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Frederik VI's Hotel

  47,02 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Jørgensens Hotel

  47,39 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  48,1 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel Skanderborghus

  48,76 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Kaløvig Badehotel

  52,13 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Hotel Vejlefjord

  53,86 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  54,87 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference