Sdr. Vissing Kirke

Sdr. Vissing Kirke

Gl.Ryevej 9, Sønder Vissing

8740 Brædstrup

Telefon: +45 75 78 23 94

Foto: Destination Kystlandet

Dronning Toves runesten i Sdr. Vissing Kirke

Foto: Destination Kystlandet

Kalkmalerier i Sdr. Vissing Kirke

Foto: Eigil Holm

Sdr. Vissing Kirke set udefra

En historisk kirke i et historisk område

Sdr. Vissing ligger i den sydlige del af Søhøjlandet, nær Gudenåen og store søer som Salten Langsø og Mossø. I den frodige og bakkede landbrugsjord omkring byen er der mange gravhøje, som indikerer, at der her var været beboelse meget langt tilbage i tiden. Byens kirke er fra omkring 1175 og tilhører dermed det store antal romanske kirker, som blev bygget i denne periode, hvor Vikingetidens trækirker blev erstattet af nye kristne stenkirker. Kirken er relativt stor for en landsbykirke fra denne tid, hvilket også indikerer, at byen på denne tid har haft en vis status.

Sdr. Vissing ligger i et område, hvor der historisk har været mange klostre, og i middelalderen tilhørte kirken det nærliggende Vissing Kloster. Da dette blev nedrevet i 1420, blev kirken lagt ind under Århusbispen, dog til stor utilfredshed hos Voer Kloster, som gjorde krav på kirken. Det endte med stor strid, og både kongen og paven blev involveret. Ved reformationen inddrog kongen alle danske kirker, og kirken blev lagt ind under Skanderborg Slot. Senere blev kirken solgt mellem en række velstående private ejere, indtil den i 1910 overgik til selveje.

 

Om Sdr. Vissing Kirke

Som mange andre kirker fra den tid, består Sønder Vissing Kirke af oprindeligt romansk skib og kor, mens det gotiske tårn og våbenhuset blev tilføjet sidst i 1400-tallet. Kirken fremstår smuk og hvidkalket omgivet af en flot kirkegård. De oprindelige dele af kirken fra 1100-tallet inkluderer blandt andet indgangene i syd og nord, hvor nordindgangen er omgivet af søjler, samt døbefonten.  

Selve kirkerummet er varmt og lyst. Øjnene retter sig hurtigt mod de markante kalkmalerier fra slutningen af 1400-tallet. Som det ofte var tilfældet i renæssancen, havde kalkmalerierne en dekorativ funktion, der følger kirkens linjer, Dette giver et visuelt smukt kirkerum, hvor malerierne giver et flot modspil til de hvidkalkede vægge. Der er dog også bibelske motiver afbilledet, bl.a. af Sankt Jørgen, som besejrer en drage.

 

De to runesten

Kirkens mest kendte inventar er dog uden tvivl to runesten, som er placeret i henholdsvis kor og våbenhus. Stenene har formentlig stået på toppen af gravhøje, hvor kirken i dag ligger. Stenene stammer fra perioden 950-1000 i Vikingetiden med tekst fra det yngre runealfabet.

Den første runesten har en ganske interessant beskrivelse, som har givet vigtig viden om Danmarks historie. Den oversatte tekst på stenen lyder: ”Tove, Mistivis datter, Harald den Godes, Gorms søns kone, lod gøre kuml efter sin mor”. Teksten indikerer, at Harald Blåtand i 900-tallet giftede sig med en vendisk prinsesse ved navn Tove, hvis far herskede over abodriterne i området, som i dag kendes som Oldenburg.  Toves relation til Harald Blåtand er udelukkende kendt fra stenen i Sønder Vissing. Stenen indikerer, at Harald Blåtand har huseret i området, og andre historiske fund tyder på, at området omkring Sdr. Vissing har spillet en rolle i tiden omkring kristendommens udbredelse i Danmark. Dette kan også forklare de mange klostre, som historisk var i området.

På den anden sten står der ”Toke gjorde disse kumler efter sin fader Abe (Ebbe), en klog mand”. Navnet Toke fremgår på rigtig mange danske runesten, og var det mest populære herrenavn på denne tid. I Gylling Kirke står også en runesten opstillet af en Toke, men det er ikke den samme person.

Denne runesten er samtidig skålsten, hvilket vil sige, at stenen blev benyttet rituelt som kultsten for mere end 3.000 år siden. De skålformede huller er særdeles synlige i stenen.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde

Hoteller i nærheden af Sdr. Vissing Kirke

 • Nørre Vissing Kro

  17,11 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Skanderborghus

  17,85 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Låsby Kro

  18,22 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  18,68 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Jørgensens Hotel

  22,02 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Kongensbro Kro

  30,59 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  31,33 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Hotel Hedegaarden

  33,7 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  35,85 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Oasia Aarhus

  37,46 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus