Skelhøj v. Tobøl

Skelhøj v. Tobøl

Vesterbyvej 49

6683 Føvling

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Skelhøj v. Tobøl

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Skelhøj v. Tobøl

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Skelhøj v. Tobøl, pakeringssted

Udgravningen af Skelhøj gav unik viden om arbejdet med at bygge gravhøje af denne kaliber. Fra den lille sti, der fører ned til Skelhøj og rundt til to andre høje, er der flot udsigt over Kongeådalen.

Historie
Skelhøj ligger i et knudepunkt, hvor oldtidens færdselsårer til lands og til vands krydsede hinanden. For 3700 til 3100 år siden blev der her opført 26 gravhøje, hvoraf flere har været over 30 m i diameter. Skelhøj er den største af disse med sine 7 m i højden og 30 m i diameter, og med en form som en isbombe med forholdsvis stejle sider på højens nederste del, er højen ganske markant i landskabet.

Sammen med Rishøj og Storhøj, der også ligger ved stisystemet, der fører rundt i området, har højene udgjort et større monumentalt gravkompleks med stor opmærksomhedsværdi i bronzealderen.

Neden for Storhøj er der bord/bænkesæt med en storslået udsigt over Kongeådalen.

Indsigt i byggemetode
Udgravningen af Skelhøj i 2002-2004 skaffede arkæologerne ny viden om, hvordan mennesker i bronzealderen byggede de store gravhøje. Skelhøj er opbygget efter en meget velstruktureret og gennemtænkt plan, der var gennemsyret af religiøs symbolik. Tørvene, der blev anvendt til højen, blev skåret af lige ved siden af den og placeret med græssiden nederst i otte lige store sektioner. Hver sektion havde sit eget arbejdshold. Grænserne mellem de 8 sektioner danner et hjul, der symboliserede solen og det cykliske i tid og liv. De afgravede tørv efterlod et større område ved højens fod som fuldstændig ufrugtbart årene efter. Højen blev under arbejdet med opbygningen udvidet i koncentriske cirkler indtil monumentet nåede sin fulde størrelse. De første jordlag over graven er blevet bearbejdet, så der har dannet sig en tynd jernkappe over den inderste del, hvorefter græstørvene er lagt på.

Mere viden
På den faste udstilling på Museet Sønderskov vises et profilsnit af Skelhøj i 1:1, hvor lagopbygningen og jernkappen omkring den inderste del af højen tydeligt kan ses.

Der kan parkeres på en lille p-plads på Vesterbyvej og så er der ca. 400 m til Skelhøj.

Hoteller i nærheden af Skelhøj v. Tobøl

 • Gram Slotskro

  17,79 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Hotel Hovborg Kro

  21,84 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Agerskov Kro

  35,72 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hedemarken

  38,11 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Refborg Hotel Billund

  38,34 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Tyrstrup Kro

  38,42 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Svanen Billund

  38,77 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Billum Kro

  40,69 km

  Billum Kro er en ægte landevejskro, hvor du bliver mødt af fantastiske og nærværende værter. Beliggenheden tæt ved Vesterhavets skønne strande, Nationalpark Vadehavet samt det nye bunkermuseum Tirpitz, gør kroen til et oplagt udgangspunkt for dig, der søger gode oplevelser i det vestjyske.

  Læs mere : Billum Kro
 • Sdr.Omme Kro

  47,23 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • Hotel Rode-Kro

  48,29 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro