Skolestræde i Randers

Skolestræde i Randers

Skolestræde

8900 Randers C

Foto: Randers Kommune

Helligaandshuset

Foto: VisitRanders

Skolestræde

Foto: VisitRanders

Skolestræde

Helligåndshuset, der er en af de ældste bygninger i Randers blev opført i 1434 og er den sidste rest af Helligåndsklostret, der lå på stedet. Et helligåndshus var i middelalderen et plejehjem for ældre og syge og midlerne til opførelsen kom fra salg af afladsbreve - for et passende beløb til byggeriet fik man 40 dage mindre i skærsilden. 

Bygningen ligger helt centralt i den middelalderlige bydel og omkranses af en pigstensbelægning. Den er opført i to stokværk i røde munkesten med mønstermurværk i sortglaseret sten. Det er bl.a. værd at bemærke svalegangen med træudskæringer samt nedløbsrør og tagrender i kobber med små figurer.

I slutningen af 1800 tallet var det på tale at bygningen skulle nedrives på grund af dårlig stand, men det lykkes at samle penge ind til en omfattende restaurering, som arkitekten Hack Kampmann stod for. I forbindelse med restaureringen fik bygningen de nuværende takker samt balkonen. 

Efter at kommunen i 1782 købte Helligåndshuset flyttede Randers Latinske Skole ind.
Ifølge stiftsøvrigheden kunne man ”i heele Riget neppe finde bedre og beqvemmere Leilighed saavel for disciple at søge Skole, som for samtlige Lærere at have Bopæl”.

Digteren Steen Steensen Blicher blev student fra skolen i 1799 og 10 år senere blev han lærer på skolen. I 1857 flytter skolen til større lokaler i Vestergade.

Udover plejehjem og skole har Helligåndshuset gennem årene været bolig for bl.a. borgmestre og adelsmænd samt huset folkebibliotek, børneklinik og turistforening. I dag fungerer det som kulturcenter.

Se, hvad andre deler på Instagram

#visitranders #visitaarhusregion

 

Hoteller i nærheden af Skolestræde i Randers

 • Hotel Randers

  0,15 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Purhus Kro

  13,26 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Hotel Amerika

  22,84 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Montra Hotel Sabro Kro

  27,63 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Kongensbro Kro

  28,95 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Kaløvig Badehotel

  30,61 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Hotel Oasia Aarhus

  36,05 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Låsby Kro

  36,53 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Palads Hotel Viborg

  38,91 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Nørre Vissing Kro

  39,19 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro