Mølleporten har genvundet sin oprindelige højde fra slutningen af 1400-tallet.
I forbindelse med restaureringen er gadeniveauet sænket næsten 80 centimeter, da bygningens sokkel gemte sig under den nuværende gade. Restaureringen havde til formål sikre portens fremtidige bevaring - de historiske og arkitektoniske kvaliteter er blevet fremhævet og der er blevet skabt adgang for offentligheden. De besøgende kan opleve porten indefra og få indblik i livet, forsvaret og hverdagen, ved at bevæge sig op igennem etagerne.
I Stege by kan man opleve byvolden og mølleporten, som vidner om en tid, hvor der var fæstningsanlæg omkring byen. Mange gamle byer har haft disse byvolde, men hvor de fleste løbende er blevet jævnet, så er Steges stadig eksisterende.
Byvolden og den 800 meter lange voldgrav indbyder til en skøn gåtur i grønne omgivelser. Mølleporten er én ud af to tilbagestående middelalderlige byporte i Danmark. Porten blev bygget samtidig med volden og er formegentlig bygget omkring år 1400. På en af kridtstenene på mølleporten kan man læse årstallet 1674, som menes at stamme fra en ombygning, hvor man inddrog 1. salen som fængsel. Porten er flere gange blevet renoveret - den sidste påbegyndte i 2020, for blandt andet at sikre portens fremtidige bevaring.
Mølleporten fungerede som varekontrol for rejsende og bønder, og om natten lukkede man porten ned for at sikre mod overfald og tyveri.
Hør meget mere om mølleporten og Møns historie på Møns Museum.