Syltemade Ådal

Syltemade Ådal

5762 Vester Skerninge

Foto: Mikkel Jézéquel

Syltemade Å fotograferet i den sydlige del af dalen i nordøstlig retning

Foto: Mikkel Jézéquel

Syltemade Å fotograferet i den sydlige del af dalen i nordøstlig retning

Foto: Mikkel Jézéquel

Syltemade Å fotograferet i den sydlige del af dalen i sydlig retning

Besøg Syltemade Ådal

Ådalen ligger ca 10 km vest for Svendborg. Den sydlige halvdel af dalen er fredet og tilgængelig til fods fra en lille parkeringsplads langs vejen, Langegyde. En 4,5 km lang strækning af den afmærkede vandrerute, Øhavsstien, følger ådalen. Det er et af de få steder på Sydfyn, hvor det er muligt at vandre langs et vandløb. Syltemade Ådal er privatejet, og det er derfor kun tilladt at færdes på den anlagte sti. Stien er ikke velegnet til barnevogne og gangbesværede.

Det skal du opleve ved Syltemade Ådal

Syltemade Ådal er markant med stejle skråninger og med åen, der løber i sit naturlige leje i dalen. Åen er ikke rettet ud som de fleste på Fyn. 

Overdrev, mose, eng, sump og skove det er som at komme i en helt aden verden i ådalen. Mange kildevæld i de stejle dalsider, hvor rent vand pibler ud. I store dele af året er vandet i åen dog helt grønfarvet af alger fra Ollerup Sø. Langs åen ses en rigdom af blomster og smådyr som frøer og guldsmede. Mange småfugle yngler i det varierede terræn. Nærmest udløbet breder ådalen sig ud i en strandeng, som i dag er tilgroet med tagrør.

Geologiske perspektiver ved Syltemade Ådal

Syltemade Ådal er en del af et større dalsystem, der blev skabt for 18-17.000 år siden under den sidste istid, Weichsel. På det tidspunkt var området dækket af den del af Bælthav Isstrømmen, der kaldes ’Lillebæltsgletsjeren’. Mellem byerne Sørup og Ollerup udgravede smeltevandsfloder et 6 km langt dalstrøg inde under gletsjeren. Dette dalstrøg udgør i dag de smukke tunneldale med søerne Sørup, Hvidkilde, Nielstrup og Ollerup.

Efter istidens slutning for 11.700 år siden, blev bunden af Syltemade Ådal delvist dækket af ferskvandsler, -sand og -grus, samt tykke lag af tørv.

I de stejle skrænter udspringer flere kildevæld. Et af disse er Eskilds Kilde, hvortil syge og svagelige i gamle dage valfartede for at søge helbredelse   -   særligt omkring Sct. Hans, hvor naturens kræfter var stærkest. Ved flere af kildevældene langs stien kan man se, hvordan det kalkrige vand indkapsler blade, kviste, grene og småsten med skorper af kildekalk.

Syltemade Ådal er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav

I 2018 besluttede Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø at etablere Geopark Det Sydfynske Øhav med henblik på at blive udnævnt til UNESCO Global Geopark. Formålet med geoparken er at skabe og bevare et område med plads til bådemennesker og natur.

En UNESCO Global Geopark skal bringe et områdes geologi, natur og kulturhistorie i spil og formidle et budskab om, at mennesket er en del af livet på jorden. At vi alle er afhængige af jordens ressourcer, påvirket af klimaforandringer og ansvarlige for en bæredygtig udvikling.

Geopark Det Sydfynske Øhav formidler historien om en dramatisk havstigning på Sydfyn og øerne. En havstigning, der formede en helt særlig natur, der de sidste små 10.000 år har dannet forudsætningerne for områdets eksistens og kulturelle identitet. Det er historien om, hvordan landskabet og øhavet fortsat forandrer sig og definerer, hvordan vi som mennesker lever i dag. Og Geopark Det Sydfynske Øhav handler ikke mindst om at forstå, hvordan vi gennem bæredygtig udvikling fortsat kan passe på vores særlige geologiske, biologiske og kulturelle arv.

Hoteller i nærheden af Syltemade Ådal

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  12,23 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  23,54 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  37 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  43,16 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel 6400

  44,31 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Munkebo Kro

  45,61 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  45,69 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Tornøes Hotel

  46,17 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  53,03 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Benniksgaard Hotel

  60,96 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel