Tømmerby Kirke

Foto: Thy Turistforening

Tømmerby Kirke

Tømmerby Kirke er bygget i årene 1130-1140. Koret og skibet er bygget i romansk stil. Våbenhuset og tårnet er bygget senere i sengotisk stil.

Apsis er udsmykket med relieffer på seks af kvadrene. På hver side af østvinduet sidder et menneskehoved. Hovedet mod nord er groft, medens hovedet mod syd er mere forfinet. Endvidere er der en løve, en jæger, en basilisk og en hjort, der angribes af en hund. Stenene sidder ikke på den oprindelige plads.

Den oprindelige norddør er bevaret i våbenhuset. Dens tympanon (overligger) har billedet af en drage. Den tilsvarende tympanon over den tilmurede syddør viser korslammet (nu Lild kirke). Det er ikke tilfældigt, at dragen vender mod nord. Derfra kommer alt ondt. Korslammet, et Kristus-symbol, hører hjemme mod syd.

Kirkens romanske korbue er bevaret. Det oprindelige alterbord består af en granitplade på fire søjleformede ben. Pladen er hugget i én sten. Midt i alterbordet er der en såkaldt helgengrav, som tidligere var lukket med en blå stenflise. Helgengraven indeholdt en blykapsel med relikvier fra kirkens helgen (Sct. Botulf).

Altertavlen, som tidligere stod på det gamle alter, er fra ca. 1600 med maleri og staffering fra 1736.

Døbefonten er også den oprindelige. På foden ses et motiv fra Æsops fabel om storken og ræven. Prædikestolen er fremstillet ca. 1600.

I tårnrummet står en romansk stele fra ca. 1200. Stenen, der kan være gavlsten fra et større gravmonument, bærer billedet af et ansigt og en oprakt arm, og ifølge den latinske indskrift “Guds højre arm.”

I våbenhuset står en anden ejendommelig sten. Nogle mener, det er en gravsten andre en fallos.

Nogle tillægger stenene og mange træk ved Tømmerby Kirke keltisk baggrund. Kilde: Thisted provsti.

 

Sankt Budolfi Kilde ligger ved siden af kirken.

Hoteller i nærheden af Tømmerby Kirke

 • Hotel Thisted

  24,57 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Sallingsund Færgekro

  38,69 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Hotel Pinenhus

  39,4 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • St. Binderup Kro

  50,03 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Thinggaard

  51,85 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Kompas Hotel Aalborg

  56,07 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Tambohus Kro & Badehotel

  56,22 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Grand Hotel Struer

  70,88 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Amerika

  71,15 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Phønix Hjørring

  71,86 km

  Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

  Læs mere : Hotel Phønix Hjørring