UNESCO anerkendt klinkbyggeri v. Limfjordsmuseet

Foto: Mogens Lynge

UNESCO anerkendt klinkbyggeri v. Limfjordsmuseet

Foto: Mogens Lynge

UNESCO anerkendt klinkbyggeri v. Limfjordsmuseet

Efter mere end et års spænding blev klinkbygning i 2021 optaget på en UNESCOs prestigefyldte lister. Det betyder at klinkbyggeri og traditionen bag, er officielt anerkendt som levende kulturarv, der skal beskyttes og bevares for de kommende generationer.

Du tænker måske, hvad søren er klinkbygning? Smæk benene op og sæt dig til rette, fordi nu bliver det meget teknisk.

Klinkbygning er en metode til at bygge skroget, også kaldet ”kroppen” på et skib eller båd. Det er en teknik, der har eksisteret i Norden i mere end 1000 år. Helt simpelt, så går klinkbygning ud på at placere hver planke, så den overlapper den foregående planke. Efterfølgende bliver plankerne fastgjort med nitter, der går igennem begge planker. Selve konstruktionen kræver præcision og teknisk snilde, for at sikre at båden er solid, og vigtigst af alt, vandtæt.

Denne teknik har været brugt til at bygge alt fra robåde til krigsskibe og handelsskibe, og har spillet en afgørende rolle for Danmark, som søfartsnation. Med robuste både, har danskerne gennem historien kunne sejle fra kyst til kyst og samle det nordiske folk eller krydse fremmede oceaner, på jagt efter nye handelsruter.

 

Vikingerne

Et af de mest kendte eksempler på klinkbyggede både, er vikingeskibene fra vikingetiden, da teknikken gjorde skibene stærke og holdbare og i stand til at modstå vand og bølger. Vikingeskibene var på mange måder en af grundene til de nordiske vikingers succes med at etablere bosættelser langs hele Nordatlanten, for ikke at snakke om grundlæggelsen af de skandinaviske kongeriger.

 

Hvor kan man se dem?

Er du blevet mere nysgerrig på denne del af danmarkshistorien, kan klinkbyggede både opleves hos Limfjordsmuseet. Her kan du se dem i Frederik VII’s kanal, eller i udstillingen indenfor. Gå en tur langs kanalen og se om du kan spotte de klinkbyggede både, som alle har fået deres eget navn. Du kan bl.a. se jollen Afrodite, der stammer helt tilbage fra midten af 1800-tallet, hvor den blev brugt til fjordfiskeri. Eller stift bekendtskab med motorjollen Inga fra 1950, der er blevet brugt til fiskeri i Limfjorden. Det specielle ved jollen er at den har en dam til opbevaring af levende ål.

Vil du selv ud at prøve kræfter i en klinkbygget båd, så låner Limfjordsmuseets deres 3 robåde ud til gæster, der har betalt entré. Så kan du, sammen med familien gå på opdagelse i kanalen, og sejle ud til Kanalfogedens Køkken, hvor I kan indtage frokosten i smukke omgivelser.

Hoteller i nærheden af UNESCO anerkendt klinkbyggeri v. Limfjordsmuseet

  • Strandhotel Klitrosen

    21,42 km

    Strandhotel Klitrosen er en perle beliggende i hjertet af den imponerende nordjyske natur, blot 700 meter fra den betagende Slettestrand og Vesterhavet. Det lille, familieejede hotel tilbyder en oase af ro og velvære, hvor naturens skønhed møder ægte nordisk hygge.

    Læs mere : Strandhotel Klitrosen
  • St. Binderup Kro

    30,85 km

    St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

    Læs mere : St. Binderup Kro
  • Hotel Thisted

    33,95 km

    Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

    Læs mere : Hotel Thisted
  • Hotel Pinenhus

    34,49 km

    Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

    Læs mere : Hotel Pinenhus
  • Sallingsund Færgekro

    34,54 km

    Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

    Læs mere : Sallingsund Færgekro
  • Kompas Hotel Aalborg

    42,66 km

    Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

    Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
  • Tambohus Kro & Badehotel

    54,24 km

    Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

    Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
  • Hotel Thinggaard

    55,81 km

    Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

    Læs mere : Hotel Thinggaard
  • Palads Hotel Viborg

    58,36 km

    Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

    Læs mere : Palads Hotel Viborg
  • Purhus Kro

    61,05 km

    Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

    Læs mere : Purhus Kro